Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis se apără în fața acuzațiilor lui Liviu Dragnea și CONFIRMĂ discuțiile cu Mihai Tudose: 'E un Guvern proaspăt, ce era să facă?'

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că există o disfuncţionalitate foarte gravă în sistemul de avertizare din România, precizând că nu a acuzat Guvernul de nimic, deoarece acesta nu avea ce să facă în contextul furtunilor de la sfârşitul săptămânii trecute, fiind un Executiv "proaspăt".

"Eu am cerut Guvernului să înceapă să lucreze pe un sistem de alarmare a populaţiei. Am verificat. Am rugat pe colegii mei să verifice cum au fost avertizaţi oamenii de acest front periculos care a produs ravagii şi cum au reacţionat autorităţile. Am fost extrem de neplăcut surprins - ca să nu zic că am fost de-a dreptul revoltat - să aflu că prima avertizare meteorologică s-a dat cu câteva minute înainte să avem în Banat primul deces din cauza furtunii. Este o disfuncţionalitate foarte gravă în sistemul de avertizare. Pe de altă parte, noi avem nevoie de un sistem de prevenire pentru populaţie. Nu toată lumea stă toată ziua la televizor să vadă ce zice ANM, acesta este un sistem care nu funcţionează pe termen scurt", a spus Iohannis.

Citește și: Atenție mare! Se schimbă legea energiei termice – la ce veți fi obligați

El a anunţat că a avut o comunicare cu autorităţile imediat după primele furtuni, scrie agerpres.ro.

"Ca să nu fiu înţeles greşit, unii au divagat la televizor. Nu am acuzat Guvernul de nimic. E un Guvern proaspăt, ce era să facă? Probabil nici nu ştiu care sunt liniile de comunicare încă. Nu asta era problema. Pe de altă parte, acest Guvern nici nu avea cum în timpul foarte scurt să se apuce să construiască un astfel de sistem, dar am fost foarte nemulţumit că o entitate care trebuia să prevină, să avertizeze populaţia nu a făcut-o. Au fost, din fericire, intervenţii foarte reuşite din partea pompierilor, de exemplu, şi ca de obicei pot să laud pompierii, au făcut o treabă excelentă. ISU a intervenit peste tot, au salvat ce a mai putut fi salvat", a afirmat şeful statului.

Citește și: Surpriză! Unde lucrează soția lui Mirel Palada și ce suma încasează lunar

El nu a dorit să comenteze declaraţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care i-a transmis că nu ar trebui să mai dea mesaje când se află în străinătate, însă a menţionat că a avut o discuţie cu premierul Mihai Tudose.

"Am vorbit a doua zi cu premierul. M-a sunat, mi-a spus care este starea de fapt, mi-a relatat care sunt abordările din partea Guvernului, unde s-a intervenit, cât s-a intervenit, că vor să înceapă de îndată să conceapă un astfel de sistem cu specialiştii din domeniu. O comunicare instituţională bună spre foarte bună, restul interpretaţi dvs", a arătat Iohannis.

Citește și: Decizie istorică: ce a hotărât Curtea de Justiție a UE în cazul unui împrumut în franci elvețieni din România .

Şeful statului a povestit despre sistemele de avertizare care există în SUA, adăugând că-şi doreşte ca un astfel de sistem să fie implementat şi în România.

"Am profitat de faptul că aici în New York şi, în general, în Statele Unite există astfel de sisteme şi am vorbit cu oameni de aici. Aseară chiar m-am întâlnit cu cineva cu care pe vremuri eram colegi la şcoală şi am povestit mai multe. Există sisteme de avertizare care îţi trimit SMS pe telefonul mobil şi care te avertizează că vine furtună, că a căzut curentul, că se inundă strada x, deci avertizări şi pentru fenomene meteo periculoase, dar şi pentru incidente civile care afectează viaţa de zi cu zi a oamenilor. Aşa ceva îmi imaginez şi pentru România şi atunci putem să prevenim populaţia, dar ca să funcţioneze prevenirea prima oară trebuie să avem un sistem de avertizare serios din partea ANM. Aici sunt foarte nemulţumit de cum au funcţionat lucrurile", a menţionat Iohannis.

Citește și: EXCLUSIV! Scandal imens într-o renumită companie din România! Angajații se revoltă, oficialii iau atitudine

El a subliniat că mesajele de avertizare ar trebui să fie transmise mai des.

"Cred că este absolut normal ca atunci când un om merge pe stradă şi vede că vine o furtună, fiindcă furtuna nu vine pe furiş, se vede, să se adăpostească. Mi se pare oarecum greu de înţeles că oamenii care văd că vine o furtună puternică continuă să meargă pe stradă şi atunci oamenii sunt sub un risc mare să fie loviţi de panouri de publicitate prost instalate, de acoperişuri prost realizate sau pur şi simplu de crengi, copaci care se rup din cauza furtunii. Şi aceste lucruri cred că trebuie să se spună mai des: Când este furtună vă rog să vă adăpostiţi. Un mesaj extrem de simplu şi uşor de înţeles", a conchis şeful statului.

Citește și: Atenție, pasageri! Comisia Europeană avertizează Ryanair – ce s-a întâmplat .

<

div>

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.