Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis vrea mai multe relații comerciale cu Germania: 'Îmbunătățirea balanței comerciale și creșterea exporturilor sunt priorități cheie'

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane: „Cu toții ne dorim ca povestea de succes a schimburilor economice dintre România și Germania să continue”, a spus el.

„Mediul de afaceri a avut dintotdeauna o contribuție esențială la consolidarea relațiilor dintre România și Germania, iar recunoașterea meritelor companiilor este importantă pentru stimularea performanței în continuare. (…) Este de așteptat ca economia viitorului, aflată sub semnul transformării digitale și al tranziției verzi, să aducă modificări de substanță în structura balanței comerciale, a investițiilor și a modelelor de business. Cu toții ne dorim ca povestea de succes a schimburilor economice dintre România și Germania să continue, cu rezultate cel puțin la fel de bune ca până acum. Pentru acest lucru însă, trebuie să creștem viteza de adaptare la contextul global. Pentru România, îmbunătățirea balanței comerciale și creșterea exporturilor sunt priorități cheie. Trebuie să gestionăm eficient provocările crizelor actuale și să valorificăm oportunitățile generate de reconfigurarea hărții comerțului și a investițiilor la nivel global”, transmite Klaus Iohannis.

El arată că relațiile româno-germane, „deja tradiționale pentru economia noastră, sunt dezvoltate și permanent consolidate”.

„Interesul companiilor germane de a investi în România confirmă, totodată, rolul activ şi meritele pe care le are comunitatea germană din România în dezvoltarea cooperării economice bilaterale. Încurajez demersurile Guvernului care vizează întărirea capacității de reprezentare comercială a țării noastre și a relației cu companiile care privesc România ca destinație de investiții. Creșterea investițiilor străine directe cu peste 20% pe primul semestru al anului curent este un semn încurajator, care trebuie continuat. Avem nevoie de politici publice axate pe performanță, care să fie sprijinite de comunitatea de afaceri, pentru a susține dezvoltarea României pe linia avantajelor competitive de care dispunem și a celor pe care le putem genera împreună, în continuare. Economia noastră este deschisă şi pregătită pentru capacități de producţie relocate şi pentru investiții în centre de excelență care să accelereze tranziția către industriile viitorului”, adaugă șeful statului.

Iohannis a amintit și de crizele multiple care se suprapun în acești ani: războiul din Ucraina, costurile revenirii post-pandemie, creșterea prețurilor la energie, criza climatică și riscurile la adresa securității alimentare.

„Anul 2022 stă sub semnul unor valori record ale inflației și al crizei prețurilor la energie, nu doar în România sau în Germania, ci la nivel global. Există sincope în aprovizionare, volatilitate a piețelor și riscuri critice ale dependenței energetice. Acestea generează deja un deficit de încredere privind reziliența economică. Din păcate, nu există o soluție magică pentru toate aceste probleme, dar sunt lucruri punctuale pe care le putem face pentru a depăși asemenea provocări. Spre exemplu, utilizarea sustenabilă a resurselor necesită schimbări profunde în sistemele de producție și comportamentele de consum, precum și adaptarea strategiilor de investiții. Integrarea avansului tehnologic în modelele de business trebuie să devină direcția principală de dezvoltare a oricărei afaceri, de la cea mai mică întreprindere până la marile corporații”, mai spune președintele Iohannis. Companiile dumneavoastră, înainte de orice, înseamnă valoare dată capitalului uman. Să investiți în oameni, în dezvoltarea competențelor, în menținerea profesionalismului și atragerea noilor generații înseamnă să investiți în viitorul afacerii dumneavoastră”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a afirmat că încurajează autoritățile ca utilizarea fondurilor europene pentru investiții și reforme să fie prioritate zero în toate deciziile administrației centrale și locale.

„De aici și nevoia de conjugare a eforturilor administrative cu implicarea mediului de afaceri. Subliniez importanța continuării dialogului deschis și constructiv, cu rezultate concrete, între autoritățile statului și mediul de afaceri”, încheie Iohannis.

Mesajul șefului statului a fost prezentat de Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politici Economice și Sociale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.