Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis vrea o 'DISCUȚIE AȘEZATĂ' pentru ca România să devină republică prezidențială: 'Am putea să reluăm dezbaterea pe arhitectura statului' - VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, întrebat dacă personal și-ar dori ca România să devină republică prezidențială, că ar vrea să existe la un moment dat "o discuție așezată, calmă, bine informată despre cum ne gândim că am putea să reluăm dezbaterea pe arhitectura".

„Eu am spus că m-am gândit, cum și alții s-au gândit, cum putem să facem să fie cea mai bună arhitectură pentru România, dar asta este o discuție pur teoretică la momentul acesta. Noi avem o Constituție, cu toții o respectăm, și această Constituție ne spune cum funcționează România. Până când ne clarificăm ce dorim de fapt, asta e Constituția, cu asta trăim. Eu personal îmi doresc ca la un moment dat să avem o discuție așezată, calmă, bine informată, despre cum ne gândim că am putea să reluăm dezbaterea pe arhitectura statului. Chiar dacă aș avea o opinie, nu cred că ar fi bine, tocmai pentru acea dezbatere, s-o spun acum, în această seară, de aici.”, a afirmat Klaus Iohannis.

Citește și: Producătorii de medicamente trag un semnal de alarmă! Milioane de pacienți sunt în pericol

Chestionat, în prealabil, la o întâlnire, marți seară, cu mai mulți tineri la o cafenea în Capitală, despre același subiect, șeful statului a spus că nu este singurul care s-a gândit la această temă.

„Eu m-am gândit și sunt sigur că foarte mulți s-au gândit. Arhitectura statului nostru este dată de Constituție și așa a gândit grupul care a scris Constituția, care a fost ulterior aprobată. Acum după ce s-au făcut câteva modificări și vă reamintesc că aceste diferende au apărut după ce s-a schimbat durata mandatului președintelui. Sigur lumea își pune întrebări. De ce nu am putea să mergem pe aceeași lungime de undă? În practică se vede că prin decalarea alegerilor, alegătorul român preferă să aibă un oarecare echilibru care, din păcate, de foarte multe ori duce la divergențe așa cum le avem acum”, a explicat Iohannis.

Citește și: O vedetă PRO TV revine în forță! A ales un show-surpriză

Președintele României a precizat că nu va face niciodată compromisuri în ceea ce privește independența justiției și existența statului de drept în România.

„Dar dacă aș fi dispus să discut fără să apară o problemă despre lucruri care țin de politica fiscală sau economică sau despre ce facem cu școlile, nu sunt absolut deloc dispus să fac compromisuri când vorbim despre independența justiției și statul de drept în România. Aici am o părere foarte clară. E nevoie de independența justiției. Este obligatoriu și ne dorim statul de drept în România. Vrem să fim în Europa. Aceste lucruri nu sunt absolut deloc dispus să le pun sub semnul întrebării, într-o discuție cu politicieni care tocmai aceste lucruri vor să le pună sub semnul întrebării”, a conchis Iohannis.

Citește și: Anul acesta Codul Fiscal a avut sute de modificări! Care au fost efectele .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.