Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fix înainte de reuniunea NATO - Klaus Iohannis anunță creșterea alocării din PIB pentru Apărare: 2% trebuie să fie plafonul

Inquam Photos / George Calin
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, anunță că în viitor România va crește procentul din PIB alocat Apărării. Iohannis spune că plafonul de 2% trebuie să fie numai o bază de pornire și subliniază că e nevoie de investiții serioase în tehnică de Apărare, investiții care țin de siguranța României.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, despre investiţiile în Apărare, că avem o dotare mult superioară, avem cadre militare tot mai bine pregătite, iar la infrastructură se lucrează peste tot, în toate bazele noastre şi că toate aceste lucruri sunt posibile fiindcă au alocat, încă din 2016, 2% din PIB pentru apărare, iar începând din acest an au trecut la 2,5% din PIB şi aşa vor rămâne. ”Ba, chiar este posibil să creştem în următorii ani”, a mai spus preşedintele la Vilnius, la sosirea la Summitul NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat la Vilnius ce se întâmplă cu promisiunile privind modernizarea armatei române, făcute în ultima perioadă.

Toate s-au realizat, şi în infrastructură, şi în dotare şi în personal. Cu mine în delegaţie este Ministrul Apărării cu care am discutat şi acum câteva minute şi trebuie să spun că progresul este notabil şi sustenabil. Avem o dotare mult superioară, avem cadre militare tot mai bine pregătite, iar la infrastructură se lucrează peste tot, în toate bazele noastre, vorbesc în toate bazele mari care au şi relevanţă pentru NATO, se lucrează, se extind, se modernizează se îmbunătăţeşte dotarea”, a răspuns preşedintele.

El a arătat că toate aceste lucruri sunt posibile fiindcă am alocat încă din 2016, decizia fiind din 2015, 2% din PIB pentru apărare, iar începând din acest an am trecut la 2,5% din PIB şi aşa vom rămâne. ”Ba, chiar este posibil să creştem în următorii ani”, a completat Klaus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că această chestiune cu alocarea de resurse este una foarte discutată în cadrul NATO.

”La ultima întrevedere informală am discutat pe larg această chestiune. Credem, cel puţin secretarul general, cu mine şi cu încă câţiva, credem că 2% nu trebuie să fie plafonul, ci trebuie să fie baza de la care se porneşte când vorbim despre alocarea de resurse bugetare pentru apărare. Sigur, această chestiune va mai rămâne în discuţie dar noi am luat rolul nostru foarte în serios”, a mai spus Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.