Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor, după votul Parlamentului pe data alegerilor locale: 'Democrația impune Guvernului să respecte deciziile CCR'

Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, președintele UMDR, susține că decizia privind stabilirea datei alegerilor locale aparține Parlamentului, nu Guvernului, punctând că „bunul simț și exercițiul democratic, chiar și în condițiile situației de urgență, impun guvernului respectarea deciziei Curții Constituționale!”.

Citește și: ALERTĂ Vot final în Parlament: Data alegerilor locale nu va mai fi stabilită de Guvern, atributul revine Parlamentului / PNL atacă legea la CCR

„Încă din momentul în care a fost învestit guvernul Orban era clar faptul că, din cauza pandemiei de coronavirus, nu va fi posibilă organizarea alegerilor locate, în condiții decente, în lunile mai sau iunie.

De asemenea, a fost clar faptul că, dacă nu se vor putea organiza alegeri locale la termen, mandatele primarilor, ale președinților de consilii județene, ale consilierilor locali și județeni vor trebui prelungite. UDMR a fost co-inițiatorul proiectului de lege dezbătut și votat astăzi de Parlament.

După depunerea proiectului de lege a apărut, însă, o OUG a guvernului care ar reglementa calendarul alegerilor locale.

Prin acest demers guvernul nu ținut cont, din nou, de una dintre deciziile Curții Constituționale și anume aceea că, dacă există un proiect de lege în procedura parlamentară, acel domeniu nu poate fi reglementat printr-o OUG.

Bunul simț și exercițiul democratic, chiar și în condițiile situației de urgență, impun guvernului respectarea deciziei Curții Constituționale!

Bunul simț și exercițiul democratic mai impun și necesitatea unui dialog între guvern și Parlament. Acest lucru este firesc și, bineînțeles dorit în orice situație, chiar și atunci când guvernul are majoritate absolută în Parlament, dar acum nu este cazul. Deci, cu atât mai mult, în situația actuală în care România are un guvern minoritar.

Guvernul așteaptă susținere în parlament pentru toate inițiativele, acțiunile și deciziile sale , dar, în același timp, respinge dialogul. Nu este corect modul în care procedează acest guvern, motiv pentru care nivelul nostru de încredere este în scădere. De aceea, este important ca Parlamentul să stabilească data alegerilor”, transmite UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.