Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kommersant: Vlad Kulminski este aproape singurul oficial de top din Moldova care a reuşit să stabilească contacte cu Administraţia Prezidenţială a Rusiei

ipis.md
Vlad Kulminski

Subiectul gazelor la următoarea întâlnire a şefului adjunct al Administraţiei Prezidenţiale din Rusia, Dmitri Kozak, cu viceprim-ministrul Moldovei pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, nu va fi unic, dar cel mai important.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a scris, miercuri, ziarul rus Kommersant, într-un articol dedicat vizitei vicepremierului moldovean la Moscova, transmite Știri.md.

Citând surse din Guvernul rus, ziarul scrie că "Kulminski este aproape singurul oficial de top din Moldova care a reuşit să stabilească contacte în diferite structuri de stat - de la Consiliul Federaţiei la Ministerul Afacerilor Externe şi Administraţia Prezidenţială a Rusiei".

"În plus, subiectul Transnistriei nu a părăsit agenda ruso-moldovenească în toate cele trei decenii în care se desfăşoară acest conflict nerezolvat de pe Nistru. Transnistria nerecunoscută este direct legată de problema nerezolvată a gazelor. Dacă nu există un contract cu Moldova, atunci această regiune care nu este controlată de Chişinău şi patronată de Moscova se va confrunta şi cu probleme: este alimentată cu combustibil din aceeaşi conductă", a menţionat autorul articolului.

Articolul subliniază că "criza energetică iminentă este subiectul principal al acestei toamne în Moldova".

"Contractul pe termen lung între Gazprom şi Moldovagaz (deţinut în proporţie de 50% de Gazprom) a expirat la 30 septembrie, dar a fost prelungit până la sfârşitul lunii octombrie pentru a încheia unul nou. În condiţiile extinderii, Gazprom va furniza 53,8 mil. de metri cubi de gaz pentru malul drept al Moldovei şi 90 mil. de metri cubi pentru malul stâng. Chişinăul a declarat că aceste volume nu sunt suficiente. Autorităţile moldoveneşti au anunţat un regim de alertă sporită în sectorul energetic - nu este încă o situaţie de urgenţă, dar deja o premoniţie a acesteia", subliniază ziarul rus.

Potrivit publicaţiei, Chişinăul speră într-un nou contract pe termen lung să menţină formula de formare a preţurilor care îi convine din contractul anterior, precum şi să convină asupra volumelor suplimentare de gaze pentru luna octombrie.

"În octombrie, din cauza creşterii preţurilor în Europa, preţul pentru Moldova a fost $800 la o mie de metri cubi (în septembrie preţul de achiziţie a fost de $550). Gazprom insistă asupra încheierii unui acord privind restructurarea datoriilor acumulate pentru gazul furnizat şi, ulterior, privind implementarea celui de-al Treilea Pachet Energetic. Datoria Moldovei faţă de monopol depăşeşte $715 mil. de dolari - excluzând datoria transnistreană, care este de aproximativ $8 mlrd. Chişinăul intenţionează să ofere o schemă de decontare a datoriei pe o perioadă de până la 20 de ani în timpul negocierilor", scrie ziarul.

Sursa ziarului din structurile de guvernare ale Federaţiei Ruse a subliniat că "părţile trebuie să se aşeze la masa negocierilor într-o stare calmă, ulterior să rezolve problema deficitului actual, deocamdată, situaţia este prea nervoasă. Este evident că deocamdată se va discuta despre furnizarea de până la 3 mlrd. de metri cubi pe an va, iar durata contractului - un an".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.