Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kosovo a decretat ziua de vineri zi de doliu pentru Madeleine Albright

lumanare doliu

Kosovo a decretat ziua de vineri zi de doliu în semn de omagiu pentru fostul secretar de stat american Madeleine Albright, decedată miercuri, la vârsta de 84 de ani, transmite AFP. Madeleine Albright este considerată o eroină în Kosovo pentru rolul său în campania NATO care a pus capăt războiului sângeros cu forţele sârbe.

Preşedinta kosovară Vjosa Osmani a explicat într-un comunicat că a luat decizia de a decreta o zi de doliu "în amintirea marii prietene a Kosovo Madeleine Albright".

Citește și: Joe Biden, după decesul lui Madeleine Albright: Ale ei au fost mâinile care au schimbat cursul istoriei / A fost o forţă

"A susţinut întotdeauna Kosovo, până la ultima sa suflare, atât de mult încât poporul nostru îşi va aminti de ea întotdeauna", a subliniat Osmani.

Ca şefă a diplomaţiei SUA în administraţia lui Bill Clinton, Albright este considerată de kosovari ca având un rol cheie în intervenţia NATO care a pus capăt, în 1999, războiului dintre rebelii independentişti albanezi şi forţele sârbe, potrivit Agerpres.ro.

Conflictul s-a soldat cu 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi, iar peste aproape 10 ani, în 2008, Kosovo şi-a declarat independenţa, nerecunoscută de Belgrad.

Citește și: Nicolae Ciucă, după moartea lui Madeleine Albright: Moștenirea și poziția ei neliniștită pentru libertate și democrație vor fi amintite!

Astăzi, Kosovo, cu majoritate musulmană, se prezintă drept ţara cea mai pro-americană din lume. Capitala Pristina găzduieşte o statuie a lui Bill Clinton, precum şi un bust al lui Madeleine Albright, iar mulţi copii din generaţia de după război au primit numele Klinton sau Medllin.

Decesul diplomatei a survenit chiar în ajunul împlinirii a 23 de ani de la debutul campaniei de bombardamente ale NATO împotriva unor ţinte sârbe.

"În această primă zi de absenţă a acestui personaj istoric, doresc să vă spun de aici: mulţumesc, doamnă secretar de stat Madeleine Albright", a spus şi premierul kosovar Albin Kurti, într-o şedinţă solemnă a parlamentului.

Citește și: Prima femeie Secretar de Stat din istoria SUA a murit. A fost un personaj decisiv în războiul din fosta Iugoslavie

Serbia a marcat joi 23 de ani de la începutul campaniei de bombardamente a NATO împotriva a ceea ce era atunci Republica Federală Iugoslavă, lansată după eşecul negocierilor vizând încetarea conflictului din Kosovo şi a dezastrului umanitar provocat de acesta, relatează agenţia croată de presă HINA.

Campania NATO, care a acuzat regimul condus de fostul preşedinte Slobodan Milosevic de expulzarea şi uciderea de etnici albanezi în Kosovo, atunci provincia sa sudică, a fost considerată de Serbia o "agresiune" din partea Alianţei, notează HINA. Potrivit cifrelor oficiale sârbe, campania de 78 de zile s-a soldat cu 2.500 de morţi în rândul civililor, peste 12.500 de răniţi şi 1.008 militari şi poliţişti ucişi sau dispăruţi, daunele provocate infrastructurii fiind estimate la zeci de miliarde de dolari.

Miercuri seara, într-un interviu acordat postului RTV, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că "nu există scuze pentru agresiunea NATO" din 1999, dar că el ar fi acţionat diferit, în locul lui Milosevic, a consemnat Tanjug.

"Aş fi încheiat totul în câteva zile, fie şi cu demisia mea sau altceva. Şaptezeci şi opt de zile de tortură este prea mult pentru o ţară care nu avea nicio şansă să se apere şi aştepta să fie ajutată, ştiind că nu ne va ajuta nimeni", a spus Vucic.

Şi Rusia a votat atunci pentru sancţiuni împotriva Serbiei, a amintit Vucic, menţionând că Rusia era un stat slab sub preşedintele de atunci, Boris Elţin.

În schimb, preşedinta kosovară, Vojsa Osmani, a notat joi pe Twitter că "acum 23 de ani NATO a intervenit pentru a pune capăt genocidului împotriva populaţiei din Kosovo", asigurând că concetăţenii săi rămân "etern recunoscători aliaţilor pentru sprijinul acordat pe drumul spre libertate şi democraţie". "Acum mai mult ca oricând lumea democratică trebuie să-şi amintească de această poveste de succes", a adăugat ea, citată de EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.