Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kosovo cedează presiunilor UE și SUA și anunţă ridicarea sancţiunilor contra Serbiei

Operation World
Serbia Kosovo

Kosovo a anunţat miercuri ridicarea măsurilor prin care în urmă cu un an şi jumătate impusese tarife comerciale punitive Serbiei, autorităţile de la Pristina cedând acum în faţa presiunii exercitate de Uniunea Europeană şi de SUA, relatează dpa potrivit Agerpres.

Premierul interimar kosovar Albin Kurti a declarat că revocă tarifele de 100% impuse tuturor importurilor dinspre Serbia, aşteptând însă ''reciprocitate'' din partea Belgradului.

Situaţia va fi examinată lunar până la 15 iunie, atunci când măsura ar putea fi reintrodusă, a precizat Kurti într-o conferinţă de presă.

Pristina susţine că Serbia efectiv blochează importurile din Kosovo prin folosirea unor tehnici de hărţuire la punctele de trecere a frontierei.

În noiembrie 2018, fostul premier kosovar de la acea vreme, Ramush Haradinaj, a impus sancţiuni Serbiei pentru a pedepsi astfel aşa-numita campanie a Belgradului de nerecunoaştere a Kosovo.

Decizia a fost atacată de Serbia, care a anunţat că nu va negocia nimic cu Kosovo atât timp cât tarifele respective sunt în vigoare. Uniunea Europeană şi SUA au dezavuat la rândul lor decizia autorităţilor de la Pristina.

Albin Kurti a fost criticat mai ales de Washington întrucât a refuzat să elimine tarifele respective imediat după numirea sa, în luna noiembrie.

Într-o postare pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a salutat miercuri ''decizia de înlăturare totală a tarifelor'', dar purtătorul de cuvânt al guvernului sârb pentru dosarul Kosovo, Marko Djuric, a calificat drept 'fake news' declaraţia lui Albin Kurti.

''Pentru a fi exact, el (Albin Kurti, n.red.) doar a anunţat o suspendare temporară şi condiţionată a taxelor, în timp ce introduce măsuri punitive contra cetăţenilor şi economiei Serbiei'', a spus Djuric.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.