Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kosovo sfidează SUA - Taxele pentru importurile din Serbia și Bosnia-Herțegovina vor fi menținute

twitter.com
kosovo

Premierul din Kosovo, Ramush Haradinaj, a declarat miercuri că nu va renunța la taxele ridicate la importurile din Serbia și Bosnia-Herțegovina, după ce SUA a amenințat că relațiile între Washington și Priștina sunt în pericol pe fondul acestora, relatează site-ul publicației Balkan Insight.

Asistentul adjunct al Secretarului de Stat american, Matthew Palmer, asistentul adjunct Laura Cooper și Directorul pentru Afaceri Europene, John Erath, au semnat o scrisoare prin care avertizează Kosovo că relațiile dintre Priștina și Washington sunt în pericol din cauza taxelor impuse la importurile din Serbia și Bosnia și Herțegovina.

Premierul Haradinaj a insistat, în acest context, că nu va renunța la taxe decât în momentul în care Serbia va recunoaște independența Kosovo, declarată în 2008.

"Ne-am explicat poziția, iubesc SUA, dar nu voi ceda Serbiei și Rusiei", a declarat Haradinaj, în urma unei întâlniri cu ambasadorul SUA în Kosovo, Philip Kosnett.

"Taxele nu au legătură cu SUA, nici cu modul în care s-a dezvoltat dialogul cu Serbia, ci este un răspuns dat la 20 de ani de conflict înghețat și suntem obosiți. Căutăm un acord final între Serbia și Kosovo și recunoaștere reciprocă. Vreau să ridic taxele, dar trebuie să se lege de recunoaștere", a mai afirmat oficialul kosovar.

Premierul kosovar a îndemnat SUA să înțeleagă că Priștina așteaptă de 20 de ani o rezoluție la disputa sa cu Belgrad.

"Serbia se joacă cu noi, anulându-ne recunoașterea (de alte state). Ne contestă granițele și atacă familiile membrilor Forțelor de Securitate din Kosovo", a mai afirmat Haradinaj.

Serbia susține că a convins un număr mic de state să își retragă recunoașterea independenței Kosovo.

În scrisoare este menționat faptul că "aceste acțiuni subminează abilitatea Statelor Unite de a colabora cu Kosovo".

Cu toate acestea, scrisoarea insistă că Statele Unite continuă să susțină Kosovo în obținerea unui acord cu Serbia, "bazat pe recunoaștere reciprocă, durabilă, implementabilă și benefică pentru ambele părți".

În luna noiembrie, Kosovo a impus o taxă vamală de 100% la importurile din Serbia, acuzând Guvernul sârb că este vinovat pentru eșecul său de a adera la Interpol.

Atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană, au îndemnat Kosovo să renunțe la taxele de import, afirmând că acestea subminează dialogul cu Serbia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.