Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kosovo stă pe un butoi de pulbere: Premierul insistă cu decizia care a reaprins conflictul cu sârbii

ankasam.org
serbia kosovo serbia

Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, a declarat în ședința de guvern de miercuri, 10 august, că procesul de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare a mașinilor pentru sârbii care locuiesc în provincie va continua după 1 septembrie.

Kurti a subliniat că "procesul de reînmatriculare a mașinilor și de înlocuire a documentelor personale în nordul provinciei Kosovo și Metohija, locuite de sârbi, va continua după 1 septembrie". În plus, premierul din Kosovo a anunțat introducerea cardurilor de migrație, care, din punctul de vedere al Belgradului, va fi primul pas spre înlocuirea cărților de identitate cu documente întocmite conform normelor statului nerecunoscut de România.

Anterior, guvernul din Kosovo i-a informat pe locuitorii din nordul Kosovo și Metohija că sârbii care trăiesc în regiune trebuie să-și reînmatriculeze mașinile conform normelor statului nerecunoscut până la 30 septembrie, iar procesul propriu-zis va începe la 1 august.

În seara zilei de 31 iulie, situația din Kosovo și Metohija a escaladat brusc după ce poliția entității nerecunoscute a închis punctul de control de pe linia administrativă cu Serbia, intenționând să impună o interdicție pentru documentele sârbești începând cu 1 august.

Ca răspuns, sârbii din partea de nord a Kosovo au manifestat și au blocat principalele autostrăzi. Sirenele au sunat în mai multe orașe din nordul regiunii. Polițiști și membri ai Forțelor Internaționale de Securitate din Kosovo (KFOR), care operează sub auspiciile NATO, au fost atrași pe podul peste râul Ibar, care leagă nordul și sudul Kosovska Mitrovica.

Rezultatul eforturilor internaționale a fost decizia Pristinei de a amâna până la 1 septembrie procedura de interzicere a documentelor sârbești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.