Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi, ieșire surpriză după valul de remanieri: Schimbările conducerii politice influenţează sesizările la DNA

AGERPRES
Laura Codruta Kovesi

Procurorul șef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri că de multe ori sesizările făcute la DNA sunt influenţate de schimbările din mediul politic.

„Dacă ne raportăm la modul în care suntem sesizaţi, trebuie arătat că schimbările politice generează anumite sesizări. Atunci când la nivelul Guvernului sau al altor instituţii publice sunt schimbări politice, creşte sau scade numărul de sesizări în funcţie de anumite fapte sau cu privire la anumite perioade de timp. (...) Deşi statul are atât de multe instituţii de control, acestea fac sesizări mai des după ce se schimbă conducerea politică, ceea ce nu e rău. Dar e rău că până la schimbarea conducerii politice avem mai des un comportament diametral opus, în care instituţii publice nici nu se constituie parte civilă în procesele în care statul a suferit o pagubă", a spus Kovesi, la o dezbatere pe tema fraudelor în domeniul achiziţiilor publice.

Ea a afirmat că anul trecut, de exemplu, în patru cazuri au fost înregistrate sesizări pentru fapte comise în urmă cu zece ani, în 14 situaţii sesizările erau pentru fapte comise în urmă cu nouă ani, iar în 12 cazuri sesizările depuse la DNA vizau fapte comise în urmă cu opt ani.

„Trebuie să responsabilizăm instituţiile şi să tragem un semnal de alarmă ca o instituţie să nu mai aştepte să se schimbe guvernul ca să facă o sesizare", a subliniat Kovesi.

Potrivit acesteia, în 2017 s-au făcut 51 de rechizitorii pentru abuz în serviciu. În 38 la sută din cazuri, procurorii s-au sesizat din oficiu, în 37 la sută din cazuri DNA a fost sesizată prin declinare a celorlalte structuri, în 16 la sută din cazuri Direcţia a fost sesizată de o persoană fizică sau juridică şi în doar 9 la sută sesizările au fost făcute de o instituţie publică. De asemenea, ea a adăugat că media de dosare de care se ocupă un procuror rămâne de peste 100. "Acesta e şi motivul pentru care nu reuşim să soluţionăm toate dosarele în anul în care le primim", a mai spus Kovesi.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei dezbateri cu tema: "Frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice. De la combatere la prevenire", organizată de DNA.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.