Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi desfiinţează modificările aduse Legilor Justiţiei: 'Lupta anticorupţie va fi TERMINATĂ...'

AGERPRES
Laura Codruta Kovesi

Parlamentul  lucrează intens la pachetul de legi ale Justiției. În ultimele zile, propunerile depuse de parlamentarii puterii au stârnit însă revoltă în sistemul judiciar. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi susţine, într-un interviu acordat ziarului Libertatea, că modificările sunt de fapt „un pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmărire penală de a descoperi și de a dovedi infracțiuni”.

"Va duce la eliminarea oricărei finalităţi: odată ce ai înregistrat o sesizare, persoana vizată de anchetă e anunţată şi trebuie să participe. Vă daţi seama că în astfel de situaţii nicio anchetă nu se va finaliza cu trimiterea în judecată. Nicăieri în lume nu am văzut un procuror să anunţe că este cineva vizat până nu adună unele informaţii. (...) Există o prevedere în codul de Procedură Penală, că după ce o persoană devine suspect are dreptul să fie anunţat, prin avocatul său. Dar acest drept nu trebuie extins din momentul în care ai primit o sesizare. Dacă ai primit o sesizare, imediat, fără să faci un minim de verificări, anunţi persoana? Ce credeţi că va face acel om? Va distruge documente, va discuta cu oamenii subordonaţi.", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

"Lupta anticorupţie va fi terminată. Dacă ne uităm în urmă cu 12-16 ani ce se întampla în România: nu erau anchete. Dacă analizăm eficienţa în lupta cu corupţia, constatăm că pentru a creşte eficienţa, România a avut nevoie de 3 premise: un sistem de justiţie independent, o legislaţie adecvată şi o structură specializată. Dacă oricare dintre aceste premise nu mai există, nu poţi avea eficienţă în lupta cu justiţia. O să ne întoarcem în 2004, când deciziile în dosare penale erau luate la sediul unui partid politic. (...) Dacă nu luptăm cu coruptia, cui foloseste? Persoanelor suspectate de corupţie.", a adăugat Kovesi.

Şefa DNA a vorbit şi despre acuzaţiile potrivit cărora DNA ar fi susţinut arestarea în masă a politicienilor pentru discreditarea lor publică, aşa numitul "spectacol al cătuşelor".

"Haideţi să vedem nu ce zice procurorul şef DNA, ci ce zic evaluările internaţionale. A fost publicat raportul ONU pe ideea aceasta. Este un raport care vizează cum se respectă drepturile omului în justiţie. Dacă citim raportul, vedem că inclusiv el atrage atenţia asupra atacurilor la independenţa justiţiei. Orice abuz pe care un procuror sau un judecător îl face poate fi sancţionat. Nu există DNA TV.  Nu noi furnizăm imaginile către public. Faptul că se filmează anumite persoane care intră sau ies, sunt lucruri care nu putem să le gestionăm . Pentru ceea ce se întâmplă în exteriorul instituţiei, nu putem fi responsabili. (...) Această acuzaţie nu o văd în legătură cu DNA. Avem cna, care ar trebui să reglementeze. Avem o lege şi un ghid de comunicare publică întocmit de CSM. Noi am respectat în acest sens întotdeauna legislaţia privind informarea publicului.", a conchis Kovesi.

Citeşte şi: Procuroarea lui Dragnea iese din nou la atac: Explicaţiile prin care desfiinţează Legile Justiţiei .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.