stiripesurse.ro

 
DESCARCA APLICATIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
FII LA CURENT CU STIRILE DIN CATEGORIA TA PREFERATA: URMARESTE-NE

Kovesi DESFIINŢEAZĂ raportul IJ pe achitările din dosare: 'Total NEADEVĂRAT...' - VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
kovesi csm

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat vineri, la CSM, că raportul de control întocmit de Inspecţia Judiciară conţine foarte multe menţiuni nereale, eronate sau chiar contradictorii, arătând că este "total neadevărat" că au crescut cu 87% achitările în dosare. 


"Am constat că sunt foarte multe menţiuni care conţin menţiuni nereale, eronate sau chiar contradictorii. În constatările cu privire la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie vedem o analiză superficială, raportată doar la numărul de dosare, în special la dosarele vechi (...) Există o chestiune extrem de controversată în cadrul actelor de control, pentru că directorul direcţiei care a avizat acest raport de control a reproşat faptul că nu s-a făcut o analiză a achitărilor pe cele două secţii operative, aspect cu care, de principiu, sunt de acord. Cred că era extrem de important să ne raportăm şi la imputabilitatea soluţiilor de achitare. Atunci când reţii unei persoane că are o deficienţă activitate, trebuie să explicăm care este acea deficienţă şi să facem trimitere la date concrete, astfel încât, pe viitor, acea persoană să poată să îşi îndrepte activitatea. Noi constatăm din acest raport că, din cei 19 inculpaţi achitaţi definitiv în 2017, 8 dintre inculpaţi au fost trimişi în judecată în 2011, anul în care anumiţi procurori din această secţie nici măcar nu erau în DNA. Mi se pare total incorect să îi reţii unui procuror sau unui şef care în 2011 nici măcar nu lucra în DNA, că a primit în 2017 achitări pentru dosare trimise în judecată în 2011", a spus Kovesi.

Citeşte şi: Pledoaria lui Vanghelie i-a impresionat pe judecători. Veste URIAŞĂ din partea magistraţilor Curţii de Apel

Şefa DNA a mai spus că 74% din achitări sunt în dosare vechi, din perioada 2007-2011, când actualii procurori nu lucrau în DNA şi este "total neadevărată" menţiunea din raportul întocmit de Inspecţia Judiciară că au crescut cu 87% numărul achitărilor. 

"Din datele statistice, într-un procent de 74% din achitări, toate sunt acte de inculpare întocmite în perioada 2007, 2009 sau 2011, înainte ca majoritatea procurorilor din această secţie să lucreze la DNA, mai ales din perspectiva celor cu funcţii de conducere, niciunul nu lucra în DNA. Dacă ne referim situaţia de la Secţia pentru combaterea infracţiunilor de corupţie, observăm că avem aceeaşi situaţie. Într-o majoritate destul de mare, inculpaţii au fost trimişi în judecată înainte de 2012. De asemenea, era uşor de observat de către inspectori că în majoritatea cazurilor în primă instanţă au fost fost condamnări de 2 ani, 5 ani sau chiar 10 ani de închisoare, după care s-a pronunţat o soluţie de achitare. Mă întreb, dacă un procuror trimite un dosar la instanţă, primeşte o condamnare de 10 ani în acel dosar, iar ulterior se pronunţă o soluţie de achitare, automat procurorul este vinovat? Noi am verificat toate soluţiile de achitare, am prezentat toate referatele în care am verificat aceste soluţii pentru a vedea dacă sunt imputabile sau nu procurorului. Însă, atunci când se vorbeşte că au crescut cu 87% achitările, această menţiune este total neadevărată şi este infirmată de datele statistice. O să observaţi că, doar în anul 2017, numărul de achitări faţă de anul trecut a scăzut cu 37%. Cel puţin din această perspectivă apreciem ca total nereale constatările inspectorilor şi credem că datele statistice pe care noi le-am pus la dispoziţie confirmă că a fost o analiză superficială şi că s-au imputat anumite chestiuni procurorilor, care nu sunt reale", a mai spus Kovesi.

Citeşte şi: Pleşoianu, IRONII DURE după şedinţa PSD: 'Am plâns mult...'

Mai mult, spune Kovesi, în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, s-a verificat activitatea biroului de presă al DNA, însă nici măcar site-ul instituţiei nu a fost scris corect.

"Revenind la modalitatea superficială în care s-a redactat acest raport - s-a verificat activitatea biroului de presă. Nici măcar site-ul DNA nu a fost scris corect. O să vedeţi că s-a consemnat că au verificat ce se pune pe site-ul www.MKmta.ro ori site-ul este pna.ro. Deci nu s-a greşit o literă", a susţinut Kovesi. 

Ea a întrebat cum e posibil un control în care nu se ştie ce s-a controlat. 

"Mă întreb cum poţi să ai un control în care tu să nu ştii ce ai controlat şi să treci asemenea erori? Sunt convinsă că putem avea erori de o literă, de două litere, gramaticale sau nu ai pus virgula unde trebuie, dar tu spui că ai verificat activitatea biroului de presă şi ce pune DNA-ul pe site şi site-ul nu este... ", a afirmat şefa DNA.

Citeşte şi: Doliu în PNL! Un celebru liberal a murit în această dimineaţă .


CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.