Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi, dezlănțuită în CSM: Șefa DNA face praf raportul Inspecției Judiciare/ VIDEO

kovesi

Laura Codruța Kovesi a susținut în ședința secției de procurori a CSM opinia instituției pe care o conduce pe tema raportului de control efectuat de Inspecția Judiciară. Șefa DNA s-a prezentat la CSM alături de întreaga conducere a instituției.

Kovesi a reclamat mai multe nereguli în controlul Inspecției Judiciare, începând cu faptul că nu s-a respectat structura din regulament, analiza a fost una supeficială în unele domenii, concluziile sunt mincinoase și subiective.

"Am constatat că nu există un raport de control în sensul legii. (...) Am constatat că există trei acte de control. Avem un act intitulat raport de control, care este semnat de trei inspectori care au făcut parte din echipa de şase inspectori ce au controlat DNA, inspectori care semnează în totalitate acel act de control, apoi avem trei inspectori care semnează anumite file din actul de control, o procedură pe care eu, personal, nu am întâlnit-o în cei 22 de ani de activitate şi nici în alte rapoarte de control (...), apoi avem o notă de opinie separată formulată de trei inspectori judiciari şi mai avem un alt act de control, dacă putem să îl intitulăm aşa, şi anume o notă întocmită de directorul Direcţiei din cadrul IJ care a avizat acest raport, notă în care însuşi directorul acestei direcţii constată că raportul nu a respectat structura şi nu a fost întocmit aşa cum normele privind inspecţiile le cer", a precizat Kovesi, în cadrul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit Agerpres.

Şefa DNA a spus că, practic, nu există un raport unic de control, iar concluziile nu sunt armonizate. 

"Prima noastră observaţie vizează această chestiune - că nu există un raport de control unic, dar mai mult decât atât nu există concluzii unitare şi armonizate. Vedem că în actele de control concluziile sunt diferite pe aceeaşi chestiune, chiar dacă structura de parchet este unică, problema identificată este unică, concluziile inspectorilor sunt diferite", a explicat Kovesi. 

Totodată, aceasta a arătat că în timpul controlului nu a existat o metodologie unitară, iar membrii echipei de control au avut în mod constant opinii diferite. 

"Am remarcat o lipsă de metodologie unitară în efectuarea controlului, dar mai ales în redactarea acelui raport de control. (...) În timpul controlului au existat în mod constant opinii diferite între membrii echipei de control, opinii diferite cu privire la ce să se verifice, cum să se verifice şi perioadele în care să se verifice, deşi metodologia de control este unică, ordinul inspectorului şef era, din punctul nostru de vedere, destul de clar. Am constatat că aceste opinii diferite între membrii echipei de control s-au materializat în diverse procese verbale şi referate care au fost înainte conducerii Inspecţiei care, din punctul nostru de vedere, sunt exterioare DNA şi nu avem absolut nicio legătură cu aceste opinii diferite. Practic, în timpul controlului, ce ni s-a solicitat, acele lucruri le-am pus la dispoziţie", a detaliat şefa DNA. 

Kovesi a explicat că au fost chiar situaţii în care coordonatorul echipei de control spunea că anumite dosare nu trebuie verificate, iar cealaltă echipă de control cerea acele dosare. 

De asemenea, ea a amintit că, în cadrul controlului, au existat şi anumite "incidente", în sensul că unii dintre cei care au fost supuşi verificărilor au formulat puncte de vedere cu privire la modalitatea, anumite încălcări ale procedurii, extinderi ale acesteia sau chiar chestiuni referitoare la modul în care inspectorii judiciari au abordat anumite probleme şi comportamentul pe care aceştia l-au avut.

Întrebată dacă, pe parcursul derulării controlului IJ, a avut senzaţia că acesta este lipsit de obiectivitate, având, pe lângă scopul declarat, şi un scop "ascuns", şefa DNA a spus: "Da, am avut această senzaţie, s-a venit cu teme care trebuiau verificate sau infirmate, s-a venit cu anumite zvonuri despre care au citit în presă şi care trebuiau confirmate într-un fel sau altul şi, da, s-a venit cu o anumită temă pentru identificarea unor dosare, a unor soluţii sau a anumitor acte din dosare".

Laura Codruţa Kovesi îşi prezintă vineri, în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM, punctul de vedere cu privire la raportul întocmit de Inspecţia Judiciară după controlul efectuat la DNA.

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.