Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi, lăudată în Der Spiegel: 'Are o sarcină imposibilă. Va trebui să-și facă dușmani în aproape toate țările UE'

media.radiochisinau.md
Laura Codruta Kovesi

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, este lăudată într-un articol publicat de Der Spiegel, pentru activitatea instituției pe care o conduce. Jurnaliștii scriu că în primul său an în calitate de șefă a noului Parchet European, Laura Kövesi a confiscat de trei ori mai mulți bani decât costă agenția.

„Nu se luptă doar cu criminalii, ci și cu birocrația. Dacă sunteți interesat să vă întâlniți cu Laura Kövesi, trebuie mai întâi să treceți printr-o poartă de securitate. Odată înăuntru, un membru al personalului deschide apoi mai multe uși și deschide drumul prin holuri lungi către camera unui vizitator. O gardă de corp se uită scurt, apoi Kövesi stă în prag – păr negru, un zâmbet larg și o înfățișare impresionantă. Kövesi are 1,82 metri (cinci picioare, 11 inci) înălțime, poartă o jachetă cu umeri și arată suficient de puternic.  Se pare că și-a găsit chemarea”, scrie publicația.

Der Spiegel descrie apoi rolul Parchetului European pentru anchetarea fraudelor cu fonduri europene:

„Agenția are sarcina de a descoperi corupția, frauda și alte infracțiuni financiare care afectează bugetul Uniunii Europene. Deja în prima jumătate a anului, autoritatea a deschis 576 de anchete care implică miliarde de euro potenţiale daune la bugetul UE. Pentru prima dată, o instituție a UE are acum permisiunea să investigheze statele membre, să depună acuzații pe cont propriu și să dispună confiscarea bunurilor. Nu este deloc surprinzător, poate, că nu este tocmai binevenită peste tot. Și nu-i place să dea interviuri, ne anunță chiar când începem”, mai scrie publicația.

Jurnaliștii spun că noul procuror vrea să arate că Europa merge după cei care ar încerca să facă rău contribuabililor europeni.

„Victoria noastră va fi obținută atunci când oamenii au încredere în EPPO”, spune Kovesi, citată în articolul publicat inițial în germană.

Jurnaliștii germani mai scriu despre misiunea aproape imposibilă pe care o are șefa Parchetului European:

“Paradisul fiscal Irlanda încă nu a fost de acord să coopereze cu agenția și nici Polonia și Ungaria, două țări care și-au subminat propria justiție de ani de zile. Dincolo de asta, depinde de Kövesi dacă agenția europeană de investigație poate avea succes. Practic, este o sarcină imposibilă: în calitate de investigator de top al Europei, va trebui să-și facă dușmani în aproape toate țările. În același timp, totuși, ea trebuie să pună de partea ei cât mai multe țări posibil pentru a crește resursele și influența agenției sale.

Ea trebuie să-și păstreze independența. Cel mai important, însă, va trebui să ridice profilul EPPO în Europa. Fiecare zi este o luptă pentru a determina când poate arunca armura în care s-a învăluit”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.