Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi lovește în Bulgaria. Echipele Parchetului European anchetează cazuri privind utilizarea abuzivă a fondurilor europene

media.radiochisinau.md
Laura Codruta Kovesi

Patru controale pentru utilizarea abuzivă a fondurilor europene au fost atribuite Comisiei pentru Combaterea Corupției și Confiscarea Averilor Dobândite Ilicit (CCCCADI) de către echipa lui Kovesi, relatează BNT. Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Kovesi, și președintele CCCCADI, Sotir Țațarov, au semnat un Acord de cooperare între Parchet și Comisie. Acordul are drept obiectiv accelerarea procesului de cooperare și schimb de informații, în cadrul competențelor stabilite ale celor două instituții, scrie 24chasa.bg.

În cercetarea infracțiunilor de competența Parchetului European, care afectează interesele financiare ale Uniunii și sunt săvârșite de persoane care ocupă funcții publice de rang înalt, organele Comisiei - Direcția pentru Combaterea Corupției, acționează sub directa conducere a procurorului delegat european bulgar. CCCCADI va furniza Parchetului European informații complete cu privire la infracțiunile de corupție constatate.

În acord se menționează că „Comisia informează PE fără întârzieri nejustificate cu privire la orice comportament infracțional legat de care și-ar putea exercita competențele”. Procurorii europeni pot încredința Direcției Anticorupție efectuarea de cercetări preliminare, precum și să exercite control în acest sens. Se prevede, de asemenea, ca în cursul procedurilor preliminare deja inițiate, PE și CCCCADI să coopereze în temeiul Codului de procedură penală și Regulamentului (UE) 2017/1939, iar acțiunile de investigație sunt planificate în comun și pot fi atribuite angajaților Direcției de Combatere a Corupției”.

Pe lângă procesele penale, interacțiunea va avea loc și în ceea ce privește confiscarea bunurilor dobândite ilegal. Parchetul European va sesiza CCCCADI prin intermediul președintelui său cu privire la orice acuzații care, potrivit Legii privind Combaterea Corupției și Confiscarea Averilor Dobândite Ilicit, necesită inițierea unei inspecții imobiliare. Organelor Comisiei îi pot fi încredințate și acțiuni de sechestru și poprire, precum și de administrare a bunurilor garantate.

Cele două instituții vor desfășura, de asemenea, instruiri comune în vederea îmbunătățirii pregătirii procurorilor și a personalului Comisiei. Până în prezent, înainte de semnarea Acordului, Direcției pentru Combaterea Corupției din Comisie îi sunt încredințate de către procurorii delegați europeni 4 verificări legate de utilizarea abuzivă a fondurilor UE. (Rador)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.