Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kövesi la Chișinău: Nu poți să ai o țară curată fără un sistem de justiție curat

IPN.md
Kovesi

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, spune că nu poți să ai o țară curată fără un sistem de justiție curat. Și dacă ai un sistem de justiție curat nu poți să ai o țară curată, dacă la acest lucru nu contribuie toată societatea.

Kövesi a mai spus că nu este suficient să faci investigații, să ai oameni condamnați pentru corupție, fără să ai și alte măsuri. Or, corupția trebuie prevenită, trebuie să existe un sistem de educație în anticorupție, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Lupta împotriva corupției nu se poate desfășura o lună-două și după asta luăm o pauză, plecăm în vacanță. Este o luptă continuă și cu toții trebuie să fim conștienți de asta. Rezultatele nu vin imediat, trebuie trenate mecanisme solide, trebuie întărite instituțiile, trebuie o legislație bună, trebuie să existe o voință politică.

Cel puțin la întâlnirile pe care le-am avut am înțeles că ea există, există o mare dorință de reformare, de a face instituțiile din sistemul judiciar independente. Dar trebuie să înțelegem că aceste schimbări nu vin peste noapte”, a declarat procurorul-șef european pentru presa de la Chișinău.

Procurorul-șef european consideră că este necesar în primul rând să fie îmbunătățit nivelul de detecție.

„În cazul în care vor exista anchete comune ale organelor de drept din Republica Moldova și Parchetul European, cu siguranță, tot ceea ce se află pe teritoriul tuturor statelor membre, putem furniza informații, la cerere putem să furnizăm probe, putem să furnizăm anumite date. Parchetul European are acces la toate bazele de date, atât la nivel național, cât și la nivel european”, a notat Laura Codruța Kövesi.

Potrivit ei, anchetele comune ar permite acordarea sprijinului pentru recuperarea prejudiciilor cauzate.

„Competența Parchetului European este limitată la infracțiuni de fraudă financiară, în special fraudă cu fonduri europene, fraudă cu TVA, iar infracțiuni de corupție, spălare de bani și crimă organizată, dacă sunt în conexiune cu aceste fraude.

În măsura în care vom avea informații din partea autorităților moldovenești, din partea colegilor procurori sau polițiști din Moldova, că anumiți cetățeni moldoveni sau firme reprezentate de cetățeni moldoveni sunt implicați în astfel de activități, cu siguranță putem deschide o anchetă.

Putem ajuta colegii noștri în a identifica bunuri, a sechestra bunuri sau a investiga persoanele respective”, a mai spus Laura Codruța Kövesi.

La Chișinău, Laura Codruța Kövesi a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu premierul Natalia Gavrilița și cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Astăzi, urmează să fie semnat un Acord de cooperare, care va facilita schimbul de informații strategice dintre Parchetul European și Procuratura Generală, dar și extrădarea persoanelor căutate.

De asemenea, Laura Codruța Kövesi are planificate întrevederi cu responsabilii de coordonarea asistenței UE, procurorii din domeniul combaterii corupției și crimei organizației, cu reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii în materie de corupție și spălare a banilor, dar și cu reprezentanți ai societății civile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.