Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi, semnal DUR către procurori, pe tema recuperării prejudiciilor: Inculpaţii preferă să petreacă timp în puşcărie, dar să nu li se ia averea / UPDATE

Inquam Photos / Octav Ganea
Kovesi la bilant DNA

Laura Codruţa Kovesi a vorbit în această dimineaţă despre un subiect controversat: recuperarea prejudiciilor. Şefa DNA susţine că deşi s-au făcut paşi importanţi, studiile scot la iveală faptul că inclupaţii preferă să stea la închisoare decât să rămână fără avere.

Citeşte şi: Lazăr, mesaj DUR pentru fugarii celebri: 'Nimeni nu poate dormi liniştit, chiar dacă se află la mii de km de România...'

"Experienţa din ultimii ani îmi arată că s-a reuşit, dar să vedem ce se întâmplă cu banii indisponibilizaţi. Când vorbim de recuperarea prejudiciilor, confiscarea sumelor poate duce la acest rezultat. Am citit un studiu european care spunea că inculpaţii preferă să petreacă timp în puşcărie, dar să nu li se ia averea. Lucru care pare să se confirme. În ultimii ani, din punct de vedere al legislaţiei, s-au făcut paşi importanţi, iar elementul  care a făcut schimbarea a fost introducerea confiscării extinse. Probabil rezultatele nu sunt spectaculoase, dar CCR a decis că legea nu poate să producă efecte retroactive. Atât ca procuror general, cât şi ca procuror şef DNA, am considerat că recuperarea prejudiciului constitutie o prioritate. Ne-am propus să înfiinţăm un compartiment format din politişti specialişti, care are ca principală atribuţie dublarea inestigaţiei penale cu una financiară. Poate verifica conturi bancare, proprietăţi, nu doar în România, ci şi în străinătate.

Problema pentru care banii nu intră în buget nu este o chestiune de legislaţie, ci de modul în care se execută aceste hotărâri judecătoreşti. Sunt peste 990 hotărâri judecătoreşti în dosarele DNA în valoare de un miliard de euro. Acestea sunt transmise Ministerului Finanţelor şi instituţiilor care au competenţa de a pune în executare. Aceste instituţii trebuie să vină să spună ce probleme au când vorbim de executarea bunurilor. Dacă vorbim de imobile, aveam foarte multe instituţii care plătesc chirie. De ce un imobil confiscat nu poate fi dat în folosinţă unei instituţii pentru a economisi chiria (..) Din această suma de un miliard de euro trebuie să vedem cât este executat efectiv, lucru pe care în acest moment nu îl ştiu", a spus Kovesi marţi, la un seminar privind recuperarea prejudiciilor.

Citeşte şi: Un fost PSD-ist IESE LA ATAC: 'Dragnea e unul dintre cei mai CORUPŢI. E creat de SISTEM...'

De cealaltă parte, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a mai spus că persoanele cercetate preferă să îşi ascundă bunurile în străinătate sau, în unele cazuri, să plece cu totul.

"Atunci când vorbim de indisponibilizarea bunurilor, nu ne-am limitat la cele din România. Am observat tendinţa extrem de interesantă ca inculpaţii să obişnuiască să-şi ascundă bunurile în străinătate, conturi offshore, sau să plece cu totul. Compartimentul de investigaţii financiare înfiinţat în 2015 în DNA a acoperit şi problema asta. 2016 a fost primul în care DNA a sechestrat bunuri din alte state: două proprietăţi în Franţa în valoare de peste 3,5 milioane de euro, două imobile în Spania de peste 500.000 euro şi conturi blocate în Cipru, Germania Elveţia", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.