Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

KPMG: Investitorii estimează că piaţa de Fuziuni şi Achiziţii din România va creşte în 2021

www.theindependent.uk.co
kpmg

Investitorii estimează că piaţa de Fuziuni şi Achiziţii (M&A) din România va creşte în 2021, iar sectorul tehnologiei (IT) ar putea fi cel mai atractiv, urmat de cel al sănătăţii, potrivit publicaţiei KPMG "Contextul pieţei de M&A în România".

"Cu toate că pandemia COVID-19 a creat multă incertitudine în piaţă, un număr mare de tranzacţii fiind amânate, finalul anului a readus optimismul în rândul investitorilor. Începând cu trimestrul al III-lea al anului trecut, multe tranzacţii s-au reluat şi anticipăm ca tendinţa va continua şi în 2021, creând astfel oportunităţi semnificative în piaţă. Anul acesta, ne aşteptăm la o creştere a activităţii de M&A stimulată de contextul actual care ar putea fi benefic atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători", se arată într-un comunicat al KPMG remis miercuri AGERPRES.

Vezi și: Virusolog german: 'Sunt neliniştit de ce ar putea urma în primăvară şi vară'

Investitorii caută să achiziţioneze companii aflate în dificultate la un preţ atractiv, ceea ce le-ar putea aduce profituri mai mari în viitor. Cu toate acestea, mulţi sunt, de asemenea, dispuşi să plătească un preţ mai mare pentru companii de top care au trecut cu succes prin pandemie şi au dovedit că au un model de afaceri rezilient. Vânzătorii pot beneficia de excesul de lichiditate din piaţă şi de dorinţa de consolidare venită din partea companiilor cu poziţii bilanţiere solide, precizează sursa citată.

"În acest context particular, sondajul nostru a relevat un puternic sentiment de optimism, 61% dintre respondenţi aşteptându-se ca activitatea pieţei de M&A din România să crească în lunile următoare. Aşa cum indica şi ediţia precedentă, sectorul tehnologiei (IT) ar putea fi cel mai atractiv pentru investitori, urmat de cel al sănătăţii, cel al bunurilor de larg consum şi cel al energiei şi infrastructurii. Fondurile de investiţii de capital privat vor continua să urmărească piaţa şi vor avea un rol semnificativ în dinamica M&A prin achiziţionarea companiilor româneşti şi prin vânzarea unor companii din portofoliu", arată comunicatul KPMG.

Sondajul relevă, de asemenea, şi potenţiali factori inhibitori care ar putea afecta succesul unei tranzacţii. Cumpărătorii sunt în principal îngrijoraţi de diferenţele substanţiale în aşteptările legate de preţ, de incertitudinea macroeconomică şi de lipsa de pe piaţă a unor companii adecvate pentru vânzare. COVID-19 nu este perceput ca un factor inhibitor şi majoritatea respondenţilor sunt încrezători că pandemia se va încheia în curând.

"Chiar dacă pandemia este încă activă şi suntem în proces de revenire din şocul iniţial, vedem un optimism crescut în piaţă şi ne aşteptăm ca un număr considerabil de tranzacţii să aibă loc în 2021. În ultimii ani, piaţa românească de M&A a devenit un mediu favorabil pentru investitori. Mai mult, aspect relevat şi în ediţia de anul trecut, România continuă să fie atractivă atât pentru investitorii strategici, cât şi pentru cei financiari, aceştia având în continuare oportunităţi semnificative de consolidare. Economia românească are potenţialul de a atinge o valoare de 300 de miliarde de euro pe termen mediu şi lung", a declarat Bogdan Văduva, Partener, Head of Deal Advisory, KPMG în România.

La rândul său, George Dumitraşcu, Director Deal Advisory, KPMG în România, a adăugat că oportunităţile din piaţă se polarizează în condiţiile în care pe de o parte avem companii aflate în dificultate, care au o valoare de piaţă redusă şi se confruntă cu riscuri majore pe viitor şi, pe de altă parte, avem companii de top, care au crescut pe durata pandemiei, şi au o valoare de piaţă mai ridicată datorită modelelor de afaceri adaptate pentru mediul post-COVID.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.