Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul acuză Polonia și statele baltice de o poziție 'extrem de agresivă': 'Se pare că sunt gata să facă orice pentru o escaladare a confruntării'

Business Insider
Kremlin

Rusia a declarat marţi că îndemnurile preşedintelui lituanian de a livra Ucrainei avioane de luptă atestă "poziţia extrem de agresivă" a ţărilor baltice şi Poloniei şi că "marile ţări europene" ar trebui să contrabalanseze poziţia lor, informează Reuters, conform Agerpres.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat luni că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar trebui să nu mai stabilească "linii roşii" şi să livreze Ucrainei toate armele de care este nevoie, inclusiv avioane de luptă şi rachete cu rază mare de acţiune.

Întrebat despre aceste afirmaţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "În general, noi vedem o poziţie extrem de agresivă din partea reprezentanţilor ţărilor baltice şi ai Poloniei. Se pare că ei sunt gata să facă orice pentru a provoca o escaladare a confruntării, fără să le pese de consecinţe".

"Desigur, este foarte trist că în aceste condiţii liderii marilor ţări europene, care conduc întreg procesul european, nu joacă din păcate un rol de echilibru", a adăugat Peskov.

Îndemnul lui Nauseda a survenit după deciziile de săptămâna trecută ale Germaniei şi SUA de a livra tancuri de luptă Ucrainei, decizie pe care Rusia a calificat-o din nou drept o escaladare a conflictului.

Ţările baltice Lituania, Letonia şi Estonia, care s-au aflat sub tutela Moscovei în cadrul Uniunii Sovietice până la destrămarea acesteia în 1991, sprijină puternic Ucraina şi susţin argumentul Kievului că are nevoie de arme occidentale mai avansate cât mai repede posibil pentru a preveni o temută nouă ofensivă rusă.

Rusia a declanşat pe 24 februarie anul trecut o invazie în Ucraina în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială" cu scopul declarat al "demilitarizării" şi "denazificării" acestei ţări vecine, dar Kievul şi Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.