Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul denunţă decizia Parlamentului European de a-i decerna Premiul Saharov lui Navalnîi: 'Rusia nu poate fi forţată să respecte această decizie'

Reuters.com
Aleksei Navalnîi

Kremlinul denunţă decizia Parlamentului European (PE) de a-i decerna Premiul Saharov pentru libertate de gândire opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi, oaia neagră a lui Vladimir Putin, relatează AFP.

”Respectăm această instituţie (Parlamentul European), însă nimeni nu poate să ne oblige să avem respect faţă de o asemenea decizie”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform news.ro.

Premiul Saharov 2021 pentru apărarea libertăţii de gândire a fost decernat miercuri opozantului rus, pentru lupta sa ”neîncetată” în favoarea democraţiei şi împotriva corupţiei din Rusia.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la începutul lui 2021, după ce a supravieţuit unei otrăviri cu noviciok de care acuză Kremlinul şi FSB, şi a fost condamnat la peste doi ani de închisoare, o pedeapsă pe care o ispăşeşte în Colonia Penitenciară Pokrov.

Atacat de presa oficială, Navalnîi şi-a construit notorietatea online, prin anchete video virale în care denunţă corupţia elitelor şi a lui Vladimir Putin - calul său de bătaie.

Liderul de la Kremlin nu-i pronunţă niciodată numele şi-l consideră pe principalul său critic drept un ”criminal” în serviciul rivalilor săi geopolitici occidentali.

Mai mulţi oficiali ruşi de rang înalt sunt vizaţi de sancţiuni europene şi americasne, ca represalii faţă de refuzul Moscovei de a ancheta cu privire la otrăvirea cu noviciok a lui Navalnîi.

Laboratoare europene au identificat un agent toxic din familia noviciok, o substanţă chimică dezvoltată în epoca sovietică, pe care serviciile secrete ruse sunt deja acuzate că au folosit-o cu scopul de a-şi elimina ţinte.

Premiul Saharov ”pentru libertate de gândire”, lansat în 1988, recompensează anual persoane sau organizaţii care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale.

Premiul este dotat cu o sumă de 50.000 de euro.

El a făcut, în mai multe rânduri, oficiul de anticameră a Premiului Nobel pentru Pace, ca în cazul ginecologului congolez Denis Mukwege, activistei yazidi Nadia Murad, tnerei pakistaneze Malala Yousafzai sau al lui Nelson Mandela - primul laureat al Premiului Saharov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.