Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul e categoric în privința generalului care ar fi știut de rebeliune: 'Acesta este un astfel de exemplu!'

Twitter
Serghei Surovikin Serghei Soigu

Relatarea cotidianului american The New York Times, care susţine că generalul rus Serghei Surovikin (n.r.: foto stânga) avea cunoştinţă despre planurile de rebeliune ale liderului grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, face parte din seria de bârfe şi speculaţii după această rebeliune, a reacţionat miercuri preşedinţia rusă, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE, informează Agerpres.

"Vor fi multe speculaţii, bârfe şi aşa mai departe în jurul acestor evenimente. Cred că acesta este un astfel de exemplu", a declarat la conferinţa sa de presă zilnică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Context

Generalul Serghei Surovikin a fost comandantul principal al companiei militare ruse în Ucraina până în luna ianuarie, când a fost înlocuit de însuşi şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, iar de atunci este secundul acestuia.

Potrivit publicaţiei The New York Times, care afirmă că citează surse din serviciile secrete americane, generalul Surovikin, şi probabil şi alţi generali ruşi de rang înalt, ar fi ştiut despre intenţia lui Prigojin de a lansa o rebeliune contra conducerii militare ruse, dar nu a raportat mai departe.

Totuşi, publicaţia americană admite că aceasta ar putea fi o informaţie falsă lansată de oficiali americani în scop diversionist pentru a încerca să provoace destituirea lui Surovikin, văzut drept un ofiţer mai competent şi mai exigent în comparaţie cu alţi comandanţi ai armatei ruse.

De altfel şi Prigojin, care a lansat rebeliunea pentru a-i înlătura pe ministrul apărării Serghei Şoigu şi pe generalul Valeri Gherasimov, pe care-i consideră responsabili pentru eşecurile armatei ruse în războiul pornit contra Ucrainei, a avut numai cuvinte de laudă la adresa generalului Surovikin.

După ce Prigojin a pornit vineri noaptea cu luptătorii săi un "Marş al Dreptăţii" către Moscova, în cele din urmă abandonat după o înţelegere mediată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, generalul Surovikin a lansat un apel la încetarea rebeliunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.