Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul joacă la intimidare: Rusia a condamnat, într-un proces de 5 minute, o aliată-cheie a lui Aleksei Navalnîi

judecator (1)

Un tribunal rus a condamnat-o vineri pe Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a opozantului rus Aleksei Navalnîi - cea mai virulentă voce critică împotriva Kremlinului din tabăra opoziţiei ruse -, la nouă zile de închisoare pentru promovarea protestelor convocate pentru sâmbătă în sprijinul militantului anticorupţie, aflat în prezent în arest preventiv, relatează EFE.

Citește și: Judecătorii CCR explică de ce nu pot crește pensiile cu 40%: victorie de etapă a Guvernului/ MOTIVARE

'M-au condamnat la nouă zile', a scris Iarmîş pe contul său de Twitter, după pronunţarea sentinţei în urma unui proces care nu a durat nici cinci minute, conform avocatei sale, citată de AFP. În pofida condamnării, ea a insistat cu apelul său către susţinătorii lui Navalnîi pentru a se mobiliza sâmbătă în toată ţara.

'Ei bine, ştiţi ce trebuie să faceţi. La 23 ianuarie, la 14:00, ora Moscovei (11:00 GMT) ieşiţi pe principalele străzi ale oraşelor voastre', îndeamnă Iarmîş în apelul său transmis prin Twitter, în contextul în care mai mulţi reprezentanţi-cheie ai echipei lui Navalnîi la Moscova şi în regiuni au fost reţinuţi în ultimele 48 de ore.

Veronika Poliakova, avocata Irinei Iarmîş, a anunţat că va contesta sentinţa luni, potrivit Interfax.

Iarmîş a fost reţinută joi seara, după o percheziţie la domiciliul său, la scurt timp după reţinerea unei alte colaboratoare a lui Navalnîi, Liubov Sobol, om politic şi avocată la Fondul împotriva corupţiei (FBK), fondat de Navalnîi.

Aleksei Navalnîi a fost arestat duminică seara la punctul de control de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, la revenirea sa în Rusia din Germania, unde s-a aflat timp de cinci luni după otrăvirea cu agent neurotoxic noviciok în Siberia, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, după cum susţine el.

După arestarea sa, echipa lui Navalnîi i-a îndemnat pe simpatizanţii acestuia să iasă în stradă sâmbătă în 90 de oraşe din Federaţia Rusă, manifestaţii despre care autorităţile ruse spun că nu sunt autorizate şi că vor lua măsuri drastice împotriva participanţilor.

Iulia Navalnaia, soţia opozantului rus, şi-a făcut publică intenţia de a manifesta sâmbătă la Moscova. 'Voi ieşi în sprijinul unei persoane temerare şi neînfricate, vânată şi a cărei ucidere s-a încercat, şi care în ciuda tuturor nu renunţă niciodată', a scris ea pe Instagram.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.