Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul, șantaj la NATO: Rusia intră în Tratatul 'Cer deschis', din care face parte și România, doar dacă o vor face și SUA

kremlin

Rusia se declară pregătită să revină în cadrul Tratatului ”Cer deschis” (”Open Sky”) de control militar, dacă Statele Unite revin şi ele în tratat, subliniind însă că ”nu va aştepta etern” o decizie americană în acest sens, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Noi lăsăm uşa deschisă. Însă colegii noştri de la Washington şi din alte capitale NATO trebuie să înţeleagă că nu vom aştepa etern”, a declarat pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

Riabkov consideră că procedura retragerii din acest tratat - angajată de Moscova - este în continuare în curs şi că va fi finaizată ”dacă, până atunci, Statele Unite nu ne infornează cu privire la voinţa lor de a reveni în cadrul dispoziţiilor acordului”.

Citește și: Florin Roman profețește sfârșitul lui Renate Weber: ‘Va rămâne doar sporul pentru praful de pe tobă’

El nu pecizează cât timp îşi acordă Rusia pentru a-şi finaliza retragerea din acest document internaţional care permite controlul mişcărilor militare şi instalaţiilor militare strategice ale ţărilor semnatare.

Moscova s-a retras anul trecut din Tratatul ”Cer deschis”, după o retragere a Statelor Unite din ordinul lui Donald Trump, care a denunţat numeroase alte mari acorduri internaţionale.

Guvernul lui Joe Biden a făcut în ultimele săptămâni paşi pentru a se conforma din nou dispoziţiilor mai multora dintre aceste acorduri.

Citește și: CTP: ‘Nu-mi pare rău că Simona a pierdut în fața unei Serena Williams întinerită cu câțiva ani’

Washingtonul a prelungit in extremis, în ianuarie, importantul Tratat New START încheiat cu Moscova, privind limitatea cantităţii armamentului nuclear.

Tratatul ”Cer deschis” a intrat în vigoare în 2002, iniţial cu 25 de ţări semnatare.

El dă fiecărei ţări semnatare dreptul de a efectua zboruri de observaţie deasupra teritoriului altor părţi ale acordului, în schimbul obligaţiei de a accepta asemenea zboruri deasupra teritoriului său, în vederea unui control al activităţilor militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.