Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kurzii au alungat sute de arabi din orașul irakian Kirkuk

kurzi luptatori

Forţele kurzilor irakieni au distrus casele şi au alungat sute de arabi din oraşul Kirkuk (nord), în posibile represalii la un recent atac al grupării Stat Islamic (SI), a acuzat luni Amnesty International, scrie AFP.

Organizaţia neguvernamentală a afirmat că, urmare a unui atac de mai multe zile lansat la Kirkuk pe 21 octombrie de SI, autorităţile oraşului - aflat sub controlul kurzilor - au distrus cu brutalitate locuinţele mai multor sute de arabi irakieni, ordonându-le să părăsească oraşul.

Citește și: Un american reţinut în Yemen a fost eliberat şi evacuat în Oman

Un părinte a zece copii a povestit astfel ONG-ului cum în cartierul său au venit militari pentru a le cere locuitorilor să plece până a doua zi dimineaţă. În zorii zilei de 25 octombrie, la câteva zile după atacul SI, "locuitorii au fost evacuaţi cu forţa, iar buldozerele au demolat" sute de case, printre care şi a lui.

Printre aceşti locuitori alungaţi cu forţa din Kirkuk şi din satele învecinate se aflau vreo 250 de familii care fuseseră deja nevoite să fugă din oraş din cauza violenţelor, potrivit Amnesty International care a menţionat cazuri de confiscare a documentelor de identitate.

"A expulza şi deplasa cu forţa rezidenţi sunniţi arabi din Kirkuk este ilegal şi o cruzime", a denunţat ONG-ul cerând autorităţilor kurde să pună capăt "imediat" acestor practici.

"Asemenea distrugeri, nejustificate de o necesitate militară, reprezintă crime de război. A ordona deplasarea populaţiei civile - dacă nu este pentru siguranţa acesteia sau justificată de o necesitate militară - constituie, de asemenea, o crimă de război", a scris Amnesty International.

Kirkuk este un oraş multietnic situat la 170 de kilometri sud-est de Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak şi ultimul mare bastion al SI în această ţară.

În defensiva la Mosul în faţa unei ofensive a forţelor irakiene şi kurde, SI - o grupare sunnită extremistă - a lansat un atac asupra Kirkuk pentru a încerca să facă o diversiune în care 74 de jihadişti şi 46 de persoane şi-au pierdut viaţa.

În ianuarie, Amnesty International a acuzat forţele kurde că au distrus mii de case în nordul Irakului într-o aparentă tentativă de a deplasa populaţiile arabe. ONG-ul i-a mai acuzat pe kurzii irakieni că trimit cu forţa persoane deplasate spre zone din care au fugit la rândul lor, chiar dacă securitatea nu a fost restabilită, anunță Agerpres.

Irakul, locuit majoritar de musulmani şiiţi, are numeroase minorităţi şi comunităţi etnice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.