Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kurzii critică votul Consiliului de Securitate al ONU privind mecanismul transfrontalier de asistenţă umanitară

kurzi siria

Autorităţile kurde din Siria au criticat sâmbătă Consiliul de Securitate al ONU pentru extinderea mecanismului transfrontalier de asistenţă umanitară doar în nord-vestul ţării, fără a redeschide punctul de trecere către teritoriile pe care le controlează în nord-estul Siriei, transmite AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat vineri, în unanimitate, o rezoluţie prin care se extinde cu şase luni reînnoibile un mecanism al ONU de asistenţă umanitară transfrontalieră pentru Siria, fără avizul Damascului, care expiră sâmbătă, potrivit agerpres.ro.

Multe ONG-uri au criticat un compromis american-rus ce permite accesul doar pe la Bab al-Hawa, la graniţa de nord-vest a Siriei cu Turcia, în provincia Idleb. Jumătate din această provincie se află în mâinile rebelilor şi a jihadiştilor.

Alte trei puncte de acces, inclusiv cel de la Al-Yarubiyah la graniţa cu Irak, au fost eliminate în 2020, la presiunea Rusiei, aliată a regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad.

"Nu ne opunem acordării de ajutor poporului sirian (...), ci ne opunem (acestei politici) a "dublei măsuri", se arată într-o declaraţie a administraţiei kurde semi-autonome care controlează o mare parte din nord-estul ţării.

"Această decizie accentuează tragedia umanitară prin prelungirea asediului pe care îl suportăm din toate părţile", conform sursei citate.

Autorităţile kurde din Siria şi ONG-urile au cerut redeschiderea punctului de trecere de la Al-Yarubiyah şi un proiect de rezoluţie în acest sens a fost prezentat de Irlanda şi Norvegia, membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate.

"Consiliul (...) a eşuat din nou să răspundă provocărilor vitale cu care se confruntă populaţia din nord-estul Siriei", a declarat vineri David Miliband din partea Comitetului Internaţional de Salvare (IRC).

"Nevoile (pentru asistenţă) au crescut cu aproape 40%, iar IRC şi alte ONG-uri se confruntă cu lipsuri cronice de produse de primă necesitate", a adăugat el.

Amnesty International a condamnat, de asemenea, votul Consiliului de Securitate al ONU, calificându-l drept un "compromis" ce trece cu vederea tragedia umanitară din nord-estul Siriei, unde trăiesc, în tabere supraaglomerate, multe rude ale luptătorilor din cadrul grupării jihadiste Stat Islamic.

Guvernul sirian a salutat votul Consiliului de Securitate drept o reafirmare a unităţii Siriei.

"Punctele de trecere externe nu mai sunt principalul instrument pentru asistenţă (...) livrările dinspre Siria sunt acum canalul principal", a declarat ministrul de externe Faysal Moqdad, potrivit televiziunii sirienii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.