Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kurzii din Siria vor continua dialogul cu regimul lui Assad

ANADOLU Agency
Turcia Sirian Afrin

O coaliţie arabo-kurdă angajată în negocieri inedite cu puterea de la Damasc a anunţat sâmbătă crearea de 'comitete' însărcinate cu continuarea discuţiilor în vederea găsirii unei soluţii politice care să prevadă o 'descentralizare', relatează AFP.

Mult timp oprimaţi de către regim, kurzii din Siria au profitat de conflictul care răvăşeşte ţara din 2011 pentru a instaura o autonomie de facto în regiunile aflate sub controlul lor în nordul şi în nord-estul Siriei, aproape 30% din teritoriu, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

O delegaţie a Consiliului Democratic Sirian, braţul politic al Forţelor Democratice Siriene (FDS) susţinute de Washington, a avut joi discuţii la Damasc, la invitaţia guvernului sirian, primele de acest tip.

"S-a decis formarea de comitete pentru a avansa cu negocierile cu scopul de a rezolva toate problemele în aşteptare", a precizat Consiliul Democratic Siria într-un comunicat, fără a furniza detalii despre natura acestor comitete şi fără a anunţa fata discuţiilor viitoare.

Întâlnirea "a pus bazele unui dialog" cu obiectivul pe termen lung "de a pune capăt violenţelor şi războiului" şi "de a crea o foaie de parcurs care să ducă la o Sirie democratică şi descentralizată".

Prin desfăşurarea acestor negocieri, kurzii ar încerca să îşi păstreze cât mai mult din ceea ce au obţinut până acum şi să evite un conflict cu regimul care, întărit de sprijinul militar al Rusiei şi Iranului, a reuşit să recucerească peste 60% din ţară după mai multe ofensive împotriva rebelilor şi jihadiştilor.

Preşedintele Bashar al-Assad, care critică sprijinul american pentru FDS, a anunţat în mai că va recurge la forţă pentru a recâştiga teritoriile kurde.

La sfârşitul lui 2017, şeful diplomaţiei siriene Walid Muallem a recunoscut că kurzii sirieni îşi doresc "o formă de autonomie", precizând că această chestiune este "negociabilă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.