Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kurzii sirieni au decis să nu participe la congresul de la Soci, în Rusia

ANADOLU Agency
Turcia Sirian Afrin

Principalele grupuri kurde din Siria nu au primit o invitaţie finală la un congres de pace programat să aibă loc în Rusia săptămâna viitoare şi nu vor participa atât timp cât continuă asaltul Turciei asupra provinciei Afrin, a anunţat joi un înalt oficial kurd, citat de Reuters. Când congresul de la Soci a fost evocat pentru prima dată anul trecut, oficialii kurzi au declarat că au fost invitaţi şi vor participa, conform Agerpres.

Dar Badran Jia Kurd, consilier al administraţiei autonome conduse de kurzi în părţi din nordul Siriei, a spus că nu a primit o invitaţie oficială la congresul asupra Siriei după ce s-a confirmat că el va avea loc pe 29-30 ianuarie la Soci. "În ceea ce priveşte poziţia noastră în legătură cu o invitaţie - dacă va exista - nu vom participa la congres în lumina acestei agresiuni barbare de ocupaţie în Afrin", a declarat Jia Kurd. "Cum pot avea loc acolo discuţii despre o soluţie într-un moment când zone stabile, sigure sunt împinse spre anarhie şi bătălii?", s-a întrebat el.

Principalele grupuri kurde din Siria, care controlează zone întinse în nord, au fost în mod constant lăsate în afara eforturilor de pace, ţinându-se cont de dorinţele Turciei, care vede ascensiunea lor în regiunile de frontieră ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Armata turcă, sprijinită de combatanţii miliţiei siriene aliate, a lansat sâmbătă o ofensivă majoră împotriva regiunii Afrin din nord-vestul Siriei, declarând că intenţionează să zdrobească gruparea kurdă YPG care controlează acea parte a Siriei. Potrivit lui Jia Kurd, Rusia intenţiona să invite la Soci reprezentanţi arabi şi kurzi ai administraţiei autonome.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.