Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

L-au demis prin moțiune, iar acum l-au pus la loc: Fostul sudor care a condus Suedia este iar premier

trtworld.com
Stefan Lofven

Liderul social-democrat suedez Stefan Lofven a fost reînvestit miercuri de parlament în funcţia de prim-ministru, un vot care pune capăt crizei politice din ultimele săptămâni, dar care îl lasă pe premier să navigheze într-un peisaj politic marcat de incertitudini înaintea alegerilor de anul viitor, transmit Reuters şi AFP.

Nominalizarea lui Lofven a fost validată cu o marjă de doar două voturi, împotriva sa pronunţându-se 173 de deputaţi din 349, sub pragul de 175 necesar pentru respingerea candidaturii sale.

Lofven, în vârstă de 63 de ani, a demisionat pe 28 iunie, la o săptămână după votul de neîncredere pe care i-l acordase parlamentul (Riksdag), scrie agerpres.ro.

Stefan Lofven, fost sudor și fost lider sindical, conducea o coaliţie minoritară fragilă cu Verzii, bazându-se pe două partide mici de centru-dreapta şi pe Partidul de Stânga în urma alegerilor din 2018, care au produs un parlament cu forţe aproape egale şi mari câştiguri pentru Democraţii Suediei, o formaţiune antiimigraţie cu care alte câteva partide refuză să colaboreze.

Moţiunea a fost introdusă după ce Partidul de Stânga şi-a retras sprijinul pentru guvernul minoritar al lui Lofven din cauza unui conflict cu privire la un proiect de liberalizare a preţurilor chiriilor, un subiect politic sensibil în Suedia.

După demisia sa, liderul partidului Moderaţii (conservator), Ulf Kristersson, a fost mandatat de preşedintele parlamentului, Andreas Norlen, cu misiunea de a încerca formarea unui nou guvern de coaliţie. Kristersson a renunţat la tentativă, constatând că 175 de membri ai parlamentului urmau să voteze împotriva sa.

Lui Lofven îi revine acum misiunea de a găsi sprijin suficient pentru a trece bugetul prin parlament în toamnă, el declarând că, în caz de eşec, va demisiona din nou.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.