Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La 15 ani de la uciderea lui Rafik Hariri, fostul premier al Libanului, a fost condamnat unul dintre criminali, deși nu a fost prins

Rafik Hariri

La 15 ani după asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri, un presupus membru al grupării şiite libaneze Hezbollah găsit vinovat de această crimă a fost condamnat vineri în absenţă la închisoare pe viaţă de Tribunalul Special al ONU pentru Liban (TSL) din Olanda, relatează DPA şi AFP.

"Crimele au fost atât de grave, încât a fost nevoie de pedeapsa maximă. Faptele sunt de o atât de mare gravitate, încât foarte rar există circumstanţe care să poată fi considerate factori atenuanţi susceptibili să reducă pedeapsa corespunzătoare", a declarat vineri judecătorul David Re de la TSL, cu sediul la Leidschendam, în Olanda, scrie agerpres.ro.

Citește și: Vasile Dîncu: ‘Există posibilitatea unui Guvern minoritar sau să propunem un premier PSD cu un Guvern de uniune națională’

Hariri a fost ucis într-un atac terorist asupra coloanei sale de maşini blindate la Beirut, pe 14 februarie 2005. El demisionase din funcţia de premier în octombrie 2004.

Alături de fostul premier, alte 21 de persoane au fost ucise şi 226 au fost rănite în acest atac sinucigaş cu un camion-capcană, comis cu ajutorul a circa trei tone de explozibili şi care a generat o undă de şoc resimţită pe o distanţă de mai mulţi kilometri.

Citește și: Noi vești importante! Cu cât ar trebui să crească, până la urmă, alocațiile începând cu noul an

Hezbollah a negat orice legătură cu atacul, iar judecătorii Tribunalul Special al ONU pentru Liban au spus că nu există dovezi care să arate o implicare a conducerii grupării militante.

Tribunalul a emis un rechizitoriu şi mandate de arestare împotriva a patru bărbaţi în 2011. Niciunul dintre acuzaţi nu a fost arestat, iar procesul împotriva lor, care a început în 2014, s-a desfăşurat in absentia.

Citește și: Fundația Bill și Melinda Gates, donație uriașă de bani pentru dezvoltarea unor vaccinuri mai ieftine împotriva COVID-19

Bărbatul condamnat vineri la închisoare pe viaţă, Salim Ayyash, membru al Hezbollah, a fost declarat vinovat în august, în timp ce ceilalţi trei inculpaţi au fost achitaţi din lipsă de probe.

Salim Ayyash este în continuare ascuns, iar Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, a refuzat să îl predea, la fel ca pe ceilalţi trei acuzaţi.

Citește și: Traian Berbeacenu, anunț de ultimă oră! Decizia cu privire la carantinarea Capitalei .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.