Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La 85 de ani, fostul președinte peruan Alberto Fujimori părăsește închisoarea

Remezcla
Alberto Fujimori

Curtea Constituţională a Peru a dispus marţi eliberarea "imediată" a fostului preşedinte peruan Alberto Fujimori, 85 de ani, care ispăşeşte din 2009 o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, notează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit unei ordonanţe consultate de AFP, Curtea Constituţională "ordonă" eliberarea "imediată" a fostului preşedinte (1990-2000) găsit vinovat de moartea a 25 de persoane în două masacre comise de un comando al armatei în cadrul a ceea ce a fost numit războiul împotriva terorismului (1980-2000).

Curtea, a cărei ordonanţă nu poate fi atacată cu recurs, restabileşte astfel graţierea acordată lui Alberto Fujimori în 2017 şi care a fost revocată doi ani mai târziu de Curtea Supremă.

Instanţa, care veghează respectarea drepturilor fundamentale consacrate în Constituţie, a ordonat deja în martie 2022 eliberarea lui Fujimori, suferind de numeroase probleme de sănătate. Dar câteva săptămâni mai târziu, Curtea Interamericană a Drepturilor Omului, cu sediul în Costa Rica, a ordonat statului să "abţină de la executarea" acestei decizii.

Ţara, condusă atunci de preşedintele de stânga Pedro Castillo, a respectat decizia.

Familia fostului şef al statului, aflat în micuţa închisoare Barbadillo situată într-o cazarmă de poliţie din capitala Lima, a cerut în repetate rânduri eliberarea acestuia din motive de sănătate.

Fostul preşedinte suferă în mod recurent de probleme respiratorii şi neurologice, printre care paralizie facială şi hipertensiune arterială, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.