Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La câteva zile după ce l-a criticat pe Zelenski, ministrul britanic al Apărării anunță că se retrage din politică

www.reuters.com
ben wallace ministrul apararii

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, care a sprijinit activ Ucraina în rezistența sa la agresiunea rusă, a confirmat într-un interviu acordat Sunday Times că a decis să își părăsească postul în următoarele luni. Speculații despre decizia sa au început să apară în presa britanică începând de ieri.

Wallace a declarat că își va părăsi postul atunci când premierul Rishi Sunak va efectua o nouă remaniere în guvern. Potrivit surselor BBC, acest lucru s-ar putea întâmpla în septembrie.

De asemenea, politicianul nu va candida la următoarele alegeri parlamentare, care nu au fost încă convocate, dar care ar trebui să aibă loc cel târziu la sfârșitul anului viitor. Wallace a declarat că nu va renunța mai devreme la mandatul său parlamentar pentru a nu fi nevoit să organizeze alegeri parțiale în circumscripția sa.

Sondajele de opinie arată de luni de zile că Partidul Conservator, aflat la guvernare, a rămas mult în urma Partidului Laburist, ceea ce face probabilă înfrângerea sa în viitoarele alegeri. Este puțin probabil ca mulți factori nefavorabili, în special creșterea costului vieții, să se schimbe în favoarea conservatorilor înainte de alegeri. Presimțind perspectiva unei înfrângeri, mulți parlamentari conservatori și-au anunțat în ultimele luni refuzul de a candida pentru realegere.

Regatul Unit a avut trei prim-miniștri de la începutul invaziei rusești la scară largă, dar Wallace, în mod neobișnuit, a fost numit din nou secretar al apărării la fiecare schimbare de guvern.

SCANDALUL STÂRNIT DE WALLACE ZILELE TRECUTE

O declarație a secretarului britanic al apărării a stârnit controverse zilele trecute. "Fie că ne place sau nu, oamenii ar vrea să vadă un pic de recunoştinţă", ar fi spus Ben Wallace la un briefing de presă la Vilnius, atunci când a fost întrebat despre comentariile preşedintelui ucrainean care afirmase ar fi "absurd ca Kievului să i se spună că este binevenit în NATO, fără a i se da o perspectivă clară de aderare. "Uneori le ceri ţărilor să renunţe la propriile lor stocuri (de arme). Uneori trebuie să convingi congresmenii de pe Dealul Capitoliului din America", a punctat Ben Wallace, citat de The Guardian.

Potrivit aceleiaşi surse, Wallace a dezvăluit că a mers în Ucraina anul trecut şi a primit "o listă de cumpărături" cu arme. "Ştii, nu suntem Amazon", a spus el. "Le-am spus asta anul trecut, când am condus 11 ore până acolo, pentru a primi o listă", a mărturisit el. Dar Ben Wallace a spus că a înţeles că Zelenski vorbeşte cu propriul public şi că, în ciuda nemulţumirilor sale exprimate marţi, acordul final de la summitul de la Vilnius a fost unul bun pentru Ucraina.

REACȚIA LUI ZELENSKI

Ulterior şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Vilnius, cum comentează declaraţiile ministrului britanic al apărării care spusese că Ucraina ar trebui să-şi arate mai degrabă recunoştinţa decât supărarea pentru ceea ce a primit de la aliaţii din Occident.

Zelenski a răspuns pe un ton de glumă, dar a subliniat că Ucraina a fost întotdeauna recunoscătoare ajutorului primit de la Londra.

"Cred că am fost întotdeauna recunoscători Regatului Unit. Am fost întotdeauna recunoscători premierului şi ministrului apărării, deoarece oamenii din Marea Britanie au susţinut întotdeauna Ucraina. Suntem recunoscători pentru acest lucru”, a spus Zelenski.

"Cum altfel ar trebui să îmi exprim cuvintele de recunoştinţă? Sau am putea, ştiţi, să ne trezim dimineaţa şi să ne exprimăm personal ministrului cuvintele de mulţumire. Serios, nu înţeleg esenţa întrebării. Suntem recunoscători faţă de Marea Britanie", a spus Zelenski.

COMENTARIUL PREMIERULUI SUNAK

Pe de altă parte, şi premierul britanic Rishi Sunak a părut, miercuri, că doreşte să risipească orice tensiuni create de ministrul său Wallace.

"Preşedintele Zelenski şi-a exprimat în mod repetat recunoştinţa faţă de mine şi faţă de poporul britanic şi, într-adevăr, şi faţă de alţi aliaţi. A făcut acest lucru în mod foarte emoţionant în parlament, când a fost în Marea Britanie la începutul acestui an. El continuă să fie recunoscător pentru sprijinul şi leadershipul noastru, precum şi pentru găzduirea multor familii ucrainene. Cred că toată lumea poate vedea că asta este ceea ce simte", a comentat Rishi Sunak într-o conferinţă de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.