Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu care îngrozește Europa: la Zaporojie riscăm să se repete tragedia de la Fukushima

antena3.ro
zaporojie

Rusia încearcă să preia controlul asupra operațiunilor tehnice ale centralei nucleare din Zaporojie, în Ucraina, acţiune care amenință să declanşeze un dezastru global, a declarat președintele Energoatom, Petro Kotin, într-un interviu acordat Radio NV, relatează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform, conform RADOR.

"Ocupanții încearcă să preia controlul asupra operațiunilor tehnice ale centralei ZNPP. Sâmbătă au pătruns în biroul inginerului-șef și au declarat că Moscova preia controlul total și că orice acțiune în plan tehnic trebuie să fie, de asemenea, aprobată. Aceasta este o situație foarte periculoasă", a declarat șeful operatorului nuclear guvernamental ucrainean. "Unul dintre factorii periculoși este faptul că se apropie perioada de iarnă, temperaturile ambientale scad, iar odată cu scăderea temperaturii condițiile de funcționare a echipamentelor aflate în stație se înrăutățesc. De fapt, temperatura aerului în încăperile în care se află, de exemplu, generatoarele diesel, ar trebui să fie de peste 20 de grade Celsius, în timp ce pentru alte spații este de 15 grade.

Este imposibil să se permită ca temperatura să scadă la 0 grade. Singura sursă de căldură care poate menține temperatura necesară la ZNPP este aburul care provine de la unitățile energetice în funcțiune. Acesta poate fi obținut doar atunci când cel puțin o unitate de putere este în funcțiune. Cu alte cuvinte, prioritatea este pornirea uneia dintre unitățile de putere pentru a obține abur pentru nevoile proprii și pentru a crea toate condițiile de funcționare a sistemelor de siguranță care asigură securitatea nucleară și radiologică la ZNPP", a explicat șeful Energoatom. Potrivit lui Kotin, în cazul în care va exista o deconectare de la sistemul energetic ucrainean, ZNPP va trece pe generatoare diesel, iar apoi totul va depinde de cantitatea de combustibil care le alimentează. "Când generatoarele diesel se vor opri, vom avea un scenariu Fukushima.

Ne amintim că în trei ore a început topirea zonelor active și eliberarea de substanțe radioactive în aer și în apa de răcire a reactoarelor. Aceasta este o amenințare pentru întreaga lume", a subliniat Kotin. Energoatom notează că angajații ZNPP se află într-o stare psihologică precară, după ce au fost sub ocupație în ultimele șapte luni. În plus, invadatorii îi răpesc pe unii dintre ei pentru a-i tortura. "Acum l-au răpit pe adjunctul de la resurse umane. Acest lucru a fost făcut pentru a asigura tranziția către o organizație falsă pe care au fondat-o la Moscova, ”Organizația Operativă a ZNPP”. Astfel, au creat această entitate falsă, au numit un director acolo, care încearcă să convingă toți angajații să depună cereri pentru a se alătura Rosatom. Nu le recomand să facă acest lucru și le cer angajaților noștri să nu semneze niciun contract", a declarat Petro Kotin. El a reamintit că ZNPP este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Două unități de putere se află (oficial) în modul de reparații, iar o alta (unitatea 5) este în modul de oprire pentru testare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.