Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'La cererea părinţilor, când ambii necesită spitalizare, copilul sănătos poate fi preluat de asistenţii sociali', atrage atenţia preşedintele ANDPDCA

Business Insider
copil masca

Direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului pot prelua temporar, la solicitarea părinţilor, copilul clinic sănătos, în cazul în care ambii părinţi sunt internaţi în spital, a afirmat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Mădălina Turza, potrivit Agerpres.

"Nu este vorba de o procedură nouă sau de ceva excepţional, ci vorbim de acele situaţii la limită, în care ambii părinţi se află într-o situaţie medicală complexă şi necesită spitalizare, şi, atunci când nu există nicio altă alternativă, la o rudă, la cunoscuţi, la prieteni, pentru a îngriji copilul sau copilul cu dizabilitate până la refacerea unuia dintre părinţi, la solicitarea părintelui, şi în cazul în care copilul este clinic sănătos, el poate fi sprijinit şi poate fi preluat o perioadă temporară de direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, aşa cum se întâmpla întotdeauna în situaţiile în care apăreau astfel de cazuri în care nu mai exista niciun îngrijitor disponibil pentru copil.

Aşadar, nu trebuie să ne panicăm. Este o măsură care se aplică şi în această situaţie excepţională, în care nu mai există nicio alternativă în familie sau în cercul de cunoştinţe apropiate, pentru că, evident, nu putem lăsa copiii singuri, închişi în casă sau pe stradă", a afirmat Mădălina Turza, la Digi 24.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Germania a confirmat 4.764 de cazuri noi de coronavirus

În altă ordine de idei, şeful ANDPDCA a atras atenţia asupra faptului că asistenţii sociali nu beneficiază de suficient echipament pentru a se proteja.

"Din păcate, materialele igienice şi de protecţie lipsesc sau lipsesc cantităţile suficiente şi necesare pentru ca oamenii din zona de servicii sociale din linia întâi să îşi poată desfăşura activitatea în siguranţă.

Este o situaţie exhaustiv prezentă, de aceea avem nevoie de implicarea şi sprijinul autorităţilor locale, pentru că nu trebuie să uităm că aceşti oameni din serviciile sociale au obligaţia legală şi morală de a-i sprijini, îngriji şi proteja nu numai pe oamenii din comunitate, dar şi zeci de mii de adulţi cu dizabilităţi din centrele de instituţionalizare şi copii din sistemul de protecţie.

Aşadar, şi ei au nevoie de această protecţie şi, într-adevăr, materialele nu sunt suficiente sau chiar lipsesc. În acest moment se folosesc puţinele materiale care mai există şi mulţi dintre ei, din păcate, improvizează, în speranţa că se vor face achiziţii de către autorităţile locale, pentru a le putea veni în sprijin.

De asemenea, ştiu că au existat iniţiative private, din partea Crucii Roşii, care au sprijinit anumite DGASPC-uri, însă, evident, este nevoie de un efort susţinut în acest sens. Suntem în contact direct cu cei care lucrează şi activează în acest domeniu şi i-am informat despre aceste nevoi", a precizat Turza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.