Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La început de campanie, Iohannis este acuzat de legături cu mafia imobiliară

iohannis

Acuzații reale sau atac de campanie? Candidatul ACL la președinția României, Klaus Iohannis, este acuzat de implicarea în retrocedări dubioase. În primele zile ale campaniei electorale, site-ul ancheteonline.ro prezintă povestea retrocedării unui imobil din centrul Sibiului, în anul 2001, despre care există suspiciuni că nu s-ar fi făcut legal. Totul s-ar fi întâmplat cu acordul primarului Iohannis, susțin autorii anchetei.

Stephan Braune, vicepreședinte PDL Sibiu, fost vicepreședinte PNL Sibiu, un neamț venit în România imediat după Revoluție, a dobândit cetățenia română în anul 2001. La timp peste a intra în posesia unui imobil din Sibiu. Braune, om de afaceri apropiat de Iohannis, a găsit moștenitorii foștilor proprietari ai clădirii, în Germania, a intermediat retrocedarea și, ulterior, a cumpărat imobilul. Totul s-a întâmplat în timp record, cu ajutorul primarului, mai scrie ancheteonline.ro.
Problemele au apărut când o firmă chiriașă în imobilul retrocedat a depus o plângere penală împotriva autorilor retrocedării. Firma Nora Exclusiv SRL ar fi investit 5 miliarde de lei vechi în clădire, sumă pe care nu a mai recuperat-o după retrocedare.
„Subscrisa SC Nora Exclusiv SRL cu sediul in Sibiu, str. N. Balcescu nr.9, judetul Sibiu, reprezentat de d-na Patru Eleonora, asociat unic si administrator al societatii, in temeiul art.221 si urm. din Codul de procedura penala formulam plangere penala impotriva Primariei Municipiul Sibiu, reprezentata de Primarul Municipiului, Klaus Iohannis si a functionarilor Primariei care au facilitat si inlesnit retrocedarea ilegala, in natura, a imobilului situate in Sibiu, str. Avram Iancu, nr.1-3. Fiind lezate interesele statului roman, functionarii primariei si Primarul primariei se fac vinovati de savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu, prevazuta si pedepsita de art.249, alin.2, Cod Penal-avand consecinte deosebit de grave prin valoarea bunului scos din proprietatea statului fara ca persoana ce a revendicat imobilul sa prezinte actele autentice, prevazute de Legea 10/2001. Prejudiciul adus statului roman se concretizeaza si in acceptarea restituirii prin decizie administrativa a imobilului fara a a impune dobanditorului, in situatia in care ar fi fost legea , restituirea obligatiei de a plati reparatiile, renovarea si in fapt reconstructia intregului imobil in valoare de aproape 5 miliarde lei facute in anii 1996-2001 de catre societatea comeciala SC Nora Exclusiv SRL, la cererea expresa a SC Urbana SA, cea care avea in administrare imobiului respectiv si care incheiase cu societatea noastra contractul de inchiriere nr.1088 din 16.05.2000 cu o valabilitate de 9 ani si 8 luni, dupa ce anterior aveam incheiate contracte de inchiriere din anul 1993 cand practic, imobilul era de nefolosit prin degradarea sa fizica la limita prabusirii. Prin retrocedarea imobilului reconstrut si refacut in intregime se ajunge practic la o imbogatire fara justa cauza a celui ce a revendicat-art.968 si 992 Cod Civil, iar pe de alta parte, statul reprezentat de Primaria Sibiu si SC Urbana SA este oricand pasibil sa plateasca SC Nora Exclusiv SRL contravaloarea lucrarilor de reconstructie executate si prevazute in contractul de inchiriere si celelalte adrese de aproape 5 miliarde de lei. Pentru considerentele de mai sus, solicitam cercetarea penala a persoanelor, functionarilor din cadrul SC Urbana SA pentru aceeasi infractiuyne prev. si pedepsita de art.249, alin. 2, Cod Penal”, se spune in plngerea penală citată de ancheteonline.ro.
Toate actele prin care Stephan Braune a devenit proprietar s-au făcut într-o singură zi: 27 decembrie 2001, mai scriu autorii anchetei. „Ceea pe frapeaza in mod vadit si conduce la ideea ilegalitatii retrocedarii imobilului in baza legii 10/2001 si pune sub semnul intrebarii legalitatea si autenticitatea procurilor prezentate organelor de stat romane este si aspectul curios ca intr-o singura zi, 27 decembrie decembrie 2001, se intocmeste procura lui Gusea in Germania, in aceeasi zi, pe baza acestei procuri se intocmeste actul de vanzare-cumparare a imobilului catre Braune Stephan si tot pe 27 decembrie 2001 ( pana la orele 15 cand se termina programul de lucru) se face si intabularea pe numele noului proprietar”, se mai spune în plângerea penală.
La câteva luni de la depunerea plângerii penale, pe data de 5.11.2002, procurorul Cali Tatu, din cadrul Parchetului Sibiu, a dat neîncepere a urmăririi penale, susținând că toate actele depuse în acest dosar de retrocedare sunt autentice.
Stephan Braune are mai multe afaceri. Principala firmă a cărui administrator este, Titan Trade SRL, se ocupă cu vânzarea de autobuze, piese de schimb de import, dar și cu vânzarea de ulei și lubrifianți. Directorul general al acestei firme este Otilia Man, consiliera personală a lui Klaus Iohannis, mai scrie ancheteonline.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.