Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La Ministerul Transporturilor noțiunea de Guvernanță Corporativă înseamnă Neamuri, Prieteni, Cunoștințe

afaceri.news
Sorin Grindeanu

Instalarea de specialiști în funcțiile de conducere din subordinea Ministerului Transporturilor rămâne la stadiul de promisiune, dovadă fiind unele persoane puse pentru patru ani la șefia Autorității Aeronautice Civile.

Sorin Grindeanu, șeful Ministerului Transporturilor, a tot vorbit în ultimele luni că instituția sa va da tonul în aplicarea OUG 109, adică ordonanța de urgență referitoare la guvernanța corporativă în întreprinderile publice, care are drept scop profesionalizarea conducerilor din structurile statutului. Însă această profesionalizare pare să fie problematică încă de la primele numiri pe o perioadă de patru ani, care au scopul de a termina cu procedura de numire temporară, de câte patru luni, unde decizia e în pixul unui ministru, iar un membru poate fi dat afară oricând, relatează Adevarul.

Iar o aplicarea a OUG 109, cu mandate de patru ani, a fost avut loc la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AAC), instituție din subordinea Ministerului Transporturilor, unde șase membri au primit mandate de patru ani, între 11 octombrie 2022 și 10 octombrie 2026. Cei șase sunt: Stelian Mîndrescu (reprezentant al Ministerului Transporturilor), Nicolae Stoica, George Bogdan Ilea, Alexandru Anghel, Lucian Taropa și Mihai Neacșu.

Dintre cei șase, atenția este atrasă de Mihai Neacșu, din cel puțin două motive. În primul rând, Neacșu nu are pregătire în domeniu, fiind inginer mecanic, având experiență profesională doar prin conducerea unei firme care avea obiect de activitate cultivarea cerealelor (din 1998 până la începutul acestui an). Al doilea motiv: Mihai Neacșu este fratele lui Marian Neacșu, secretar general al Guvernului și acum și președinte interimar al PSD la Sectorul 3.

Înainte de numirea pe patru ani, Mihai Neacșu a fost numit administrator provizoriu la AAC pentru patru luni, apoi i-a mai fost prelungit mandatul pentru încă două. Acum, fratele lui Neacșu face parte din garda oamenilor „profesioniști”, așa cum este filosofia OUG 109, de cele mai multe ori ocolită ca aplicare de șefii de ministere. Iar OUG 109 ar trebuie aplicată la numeroase instituții din subordinea Ministerului Transporturilor, fiind jalon în PNRR, în ultimul trimestru din 2022.

Doar indemnizația fixă lunară este de 15.168 de lei, în cazul de mandat performant fiind dată și „o componentă variabilă”, care de obicei e stabilită în instituții între una și 12 indemnizații fixe.

Alt membru care ridică semne de întrebare

Printre cei șapte membri ai Consiliului de Administrație ai AAC este și Lucian Taropa, persoană apropiată de Sorin Grindeanu de mai bine de un deceniu. De altfel, în urmă cu zece ani acesta figura inclusiv cu un împrumut de 20.000 de euro către actualul ministru al Transporturilor. Taropa fost inițial numit provizoriu în CA-ul AAC, la începutul anului, apoi a venit o altă numire. E vorba de acele numiri temporare, de patru luni, cu posibilitate de prelungire încă două.

„În primul rând este o numire temporară, provizorie. Apoi, este vorba de un om cu experienţă în aviaţie”, declara Sorin Grindeanu, în luna ianuarie, pentru G4Media, dând de înțeles că e ceva temporar. Paradoxal este că funcțiile publice din CA-uri ale lui Taropa s-au potrivit cu perioada în care Grindeanu avea funcții în executiv, și în trecut. De exemplu, în 2017, când actualul ministru al Transporturilor era premier, Lucian Taropa a fost numit în funcția de membru provizoriu în Consiliul de Administraţie al Administraţiei Canalelor Navigabile SA Constanța şi în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” SA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.