Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La Scala din Milano are un nou director, Fortunato Ortombina

evz.ro
Teatrul La Scala din Milano

Fortunato Ortombina, 63 de ani, a fost numit marţi director al operei Scala din Milano, în urma unor negocieri strânse între Roma şi administratorii operei.

Italianul Fortunato Ortombina, care conduce din 2017 opera din Veneţia, unul dintre punctele de atracţie culturală ale Italiei, îi va succeda francezului Dominique Meyer, în vârstă de 68 de ani, care se afla în această funcţie de aproape patru ani, informează news.ro.

Acest lucru marchează întoarcerea lui Ortombina la Scala, unde a fost director artistic coordonator între 2003 şi 2007. În 2007, a fost numit director artistic al La Fenice din Veneţia, înainte de a prelua conducerea zece ani mai târziu.

Timp de un an, însă, cei doi bărbaţi vor colabora: Ortombina îşi va prelua postul în septembrie 2024, iar Meyer va rămâne în funcţie până în august 2025, a declarat Giuseppe Sala, primarul oraşului Milano şi preşedinte al Consiliului de administraţie al La Scala.

Am făcut totul pentru binele La Scala, cu demnitate şi corectitudine", a comentat el după şedinţa consiliului de administraţie în cadrul căreia au fost făcute schimbările.

Meyer a preluat conducerea La Scala în 2020, după ce a condus timp de zece ani Opera din Viena.

Directorului muzical al La Scala, Riccardo Chailly, în vârstă de 71 de ani, al cărui mandat actual expiră tot în februarie 2025, i-au fost prelungite atribuţiile până în 2026.

Succesiunea în fruntea La Scala, instituţie de "interes naţional", stârnise agitaţie, pe fondul preluării serviciului public de cultură de guvernul de dreapta şi de extremă dreapta al Giorgiei Meloni.

Fortunato Ortombina a fost propus ca succesor al lui Dominique Meyer în urma unei întâlniri la începutul lunii martie între ministrul Culturii Gennaro Sangiuliano şi Giuseppe Sala.

Cu toate acestea, numirea sa a fost amânată, deoarece mai mulţi membri ai Consiliului de administraţie au sugerat, la ultima lor reuniune din 8 aprilie, ca mandatele lui Meyer şi Chailly să fie prelungite cu un an.

Dar guvernul s-a opus prin veto: "Un mandat are un termen limită, tocmai pentru a încuraja rotaţia şi reînnoirea", a răspuns subsecretarul pentru cultură Gianmarco Mazzi.

În luna mai a anului trecut, guvernul Meloni a stabilit o limită de vârstă de 70 de ani pentru directorii teatrelor de operă, împiedicând astfel, de fapt, reînnoirea mandatului lui Meyer, care va împlini această vârstă în august 2025.

La sfârşitul lunii martie, muzicienii orchestrei La Scala au cerut fără succes o prelungire cu doi ani a contractului lui Meyer, subliniind "cariera sa artistică valoroasă".

Acest lucru a fost recunoscut de Sangiuliano şi Sala, care, într-o declaraţie comună, i-au lăudat "angajamentul admirabil şi dăruirea totală faţă de La Scala, care, sub conducerea sa, a obţinut rezultate extraordinare, inclusiv din punct de vedere organizatoric şi financiar".

Un alt regizor francez, Stéphane Lissner, în vârstă de 71 de ani, director al Operei din Napoli, a fost forţat să demisioneze în iunie anul trecut ca urmare a decretului guvernamental, dar a reuşit să revină în funcţie după ce a contestat decizia în instanţă.

"Un italian se va întoarce la Scala pentru a ocupa acest post prestigios la douăzeci de ani de la plecarea lui Carlo Fontana în 2005", a declarat Alessandro Amorese, deputat din partea Fratelli d'Italia, partidul lui Meloni.

Apreciat de guvern, Ortombina a fost criticat pentru că i-a încredinţat lui Alvise Casellati, fiul ministrului pentru reforme instituţionale Elisabetta Casellati, conducerea mai multor opere şi concerte la La Fenice.

Sangiuliano "mă onorează cu stima sa, şi-a exprimat recunoştinţa pentru munca mea", a declarat Ortombina la jumătatea lunii martie într-un interviu acordat ziarului Corriere della Sera. Cu toate acestea, a adăugat el, "nu am solicitat niciodată sprijin din partea nimănui".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.