DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

La SRI izbucnește SCANDALUL: S-a deschis dosarul ”Binoclul”

sri

Institutul de Tehnologii Avansate, subordonat Serviciului Român de Informaţii, este suspectat că a organizat o „licitaţie cu dedicaţie”, care a favorizat o firmă din Franţa.

Potrivit unui anunţ postat pe Internet, Institutul de Tehnologii Avansate a cumpărat prin licitaţie opt kituri (seturi) de binocluri.

Citește și: Lovitură de teatru! Sorin Matei îl deconspiră pe Victor Ponta: Cu ce a fost prins premierul

În caietul de sarcini elaborat de ITA, produsele sunt denumite „echipamente pentru observare binoculară în câmpul tactic, model JIM-LR sau echivalent”.

Valoarea estimată a celor opt seturi de binocluri era de 1,840,000 de lei, dar valoarea finală, stabilită în urma licitaţiei, a urcat la 2,005,600 de lei.

La licitaţie a trimis ofertă o singură firmă, denumită RSI ELECTRO S.R.L., cu sediul în Bucureşti, care, în final, a fost declarată câştigătoare a licitaţiei.

Citește și: Misterul morții procurorului care l-a băgat în pușcărie pe Sorin Ovidiu Vântu se elucidează

Dar înainte de închiderea licitaţiei, o altă firmă a trimis o notificare către viitorul cumpărător, ITA. Notificarea reclama faptul că datele tehnice ale binoclurilor solicitate de ITA, impuse prin caietul de sarcini al licitaţiei, sunt identice cu ale unor produse fabricate de o singură firmă, cu sediul central în Franţa.

“Prin însăşi detaliile tehnice incluse în Specificaţia Tehnică a produsului, sunt exprimate foarte clar cerinţele constructive şi funcţionale ale binoclului ce face obiectul achiziţiei, producătorii de astfel de dispozitive fiind în măsură să identifice foarte uşor despre ce tip de dispozitiv este vorba. Mai mult, cerinţele funcţionale sunt exact cele ale dispozitivului JIM LR al firmei elveţiene Vectronix, parte a grupului Sagem din Franţa”, subliniază notificarea adresată ITA.

Citește și: Poze compromițătoare cu iubita unui fost ministru PSD / FOTO

În notificarea adresată ITA, firma nemulţumită de caietul de sarcini precizează că “după o activitate de cercetare de piaţă de aprox.3 săptămâni, în urma căreia au fost interogate aprox. 30 de firme de profil din UE, Statele Unite, Canada, China şi Orientul Mijlociu, am primit două oferte de produse „similare”. Însă nicio firmă nu a putut confirma existenţa în portofoliul de produse proprii a unui dispozitiv exact ca în specificaţia tehnică din Documentaţia de Atribuire, indicându-se de către unii producători chiar faptul că specificaţia tehnică este în fapt o reproducere a celei aparţinând firmei Vectronix”.

Citește și: LOVITURĂ pentru Rareș Bogdan: S-a ales cu un proces

Interesant este faptul că ITA a dat dovadă de transparenţă, publicând pe Internet atât contestaţia pe care a primit-o (din care am citat mai sus), cât şi răspunsul pe care l-a trimis la această contestaţie.

“Raportat la atribuţiile specifice Serviciului Român de Informaţii, considerăm că doar tipul de produs având specificaţiile prevăzute în caietul de sarcini poate servi activităţii de securitate naţională”, răspunde ITA.

Răspunsul ITA, trimis la data de 15 iunie 2015, este intitulat „Clarificare binocluri” şi poartă semnătura “Director, dr. ing. Sorin Chiţu”.

Citește și: Detaliul care le-a scăpat tuturor: Acesta e cel mai mare SECRET al lui Gabriel Oprea

Ulterior, la data de 17 august 2015, ITA a anunţat pe Internet că licitaţia s-a finalizat, fiind declarată câştigătoare singura ofertă primită. Oferta câştigătoare a fost aceea a firmei RSI ELECTRO S.R.L.

Pe Internet, site-ul acestei firme include şi o rubrică intitulată “Referinţe”, unde apar numele unor companii care au avut contracte cu RSI ELECTRO.

Ultimul pe lista de referinţe este un client denumit „SAGEM-Security & Defence-Franţa”. Acestui client, firma RSI ELECTRO i-a oferit, în anul 2007, “Consultanţă comercială pentru piaţa română şi Asistenţă tehnică pentru puneri în funcţiune şi montaj echipamente”.

Iar în anul 2015, RSI ELECTRO a câştigat licitaţia prin care vinde către ITA produse ale firmei elveţiene Vectronix, parte a grupului SAGEM din Franţa, scrie romanialibera.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.