Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La un an de la retragerea haotică a SUA, talibanii fac o demonstrație de forță - Aeronavele capturate au zburat la joasă înălțime deasupra Kabulului

The New York Post
afganistan taliban

Elicopterele și avioanele militare talibane au zburat miercuri deasupra capitalei afgane. Ministerul Apărării a testat echipamente recent reparate, majoritatea lăsate în urmă de armatele străine în urmă cu un an, potrivit Reuters.

Mai multe aeronave, inclusiv elicoptere și cel puțin un avion, au zburat la joasă înălțime pe cerul Kabulului, în apropierea aeroportului. Printre aparatele de zbor au fost cel puțin un elicopter de atac MI-24 de fabricație rusească și două aeronave de fabricație americană.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Enayatullah Khowarazmi, a declarat pentru Reuters că talibanii au reparat recent câteva elicoptere și că survolul a fost un test. El nu a confirmat marca exactă sau țara de origine, spunând doar că au fost testate „toate tipurile de aeronave". Nu se știe cine a reparat elicopterele și avioanele folosite acum de talibani.

Oficialii talibani au mai declarat că piloții, mecanicii și alți specialiști din fosta Armată Națională Afgană vor fi integrați în forțele lor de securitate.

Ministerul Apărării a adăugat că echipa sa de ingineri a reparat recent 35 de tancuri, 15 vehicule blindate Humvee și 20 de vehicule militare Navistar 7000 produse în SUA. Toate fuseseră avariate în momentul în care talibanii au preluat controlul țării în august 2021, a cărei aniversare a fost marcată luni cu adunări și focuri de armă de către gruparea islamistă.

Trupele americane au distrus peste 70 de avioane și zeci de vehicule blindate și au dezactivat apărarea antiaeriană înainte de a pleca de pe aeroportul din Kabul, în urma unei operațiuni haotice de evacuare.

Între 2002 și 2017, Statele Unite au transferat guvernului afgan numeroase aparate de zbor. O parte dintre acestea au fost transportate în țările vecine din Asia Centrală de către forțele afgane care au fugit în urmă cu un an, dar talibanii au moștenit aeronavele rămase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.