Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La un an de la tentativa de secesiune a Cataloniei, Regele Felipe al VI-lea apără în Parlament o Constituţie care garantează ”unitatea” ţării

reuters
Regele Felipe si Letizia

Regele Spaniei Felipe al VI-lea a îndemnat joi, cu ocazia marcării a 40 de ani de la adoptarea Constituţiei, la apărarea ”spiritului de integrare” al acestui text fondator ce garantează ”unitatea” ţării, care se confruntă cu provocarea separatistă în Catalonia, relatează AFP.

Constituţia spaniolă prezintă ”o vocaţie a integrării care nu înseamnă uniformitate, nici uitarea sau suprimarea diversităţii teritoriale şi nici negarea pluralităţii, ci asumarea şi recunoaşterea în (aceste diferenţe) a unei realităţi naţionale comune, în care se integrează moduri diferite de a gândi”, a declarat monarhul de la tribuna hemiciclului Congresului Deputaţilor, în care şi-a susţinut în mod excepţional discursul, notează mediafax.

Acest ”spirit de integrare” garantează ”unitatea Spaniei, care recunoaşte autonomia naţionalităţilor şi regiunilor sale”, a insistat regele, alături de regina Letizia şi de cele două fiice ale sale, în faţa parlamentarilor, foştilor rege Juan Carlos I şi fostei regine Sofia şi a şefului Guvernului spaniol Pedro Sanchez.

Regele nu a citat în mod explicit Catalonia, însă şi-a susţinut discursul la un an şi ceva după tentativa de secesiune a acestei regiuni, în octombrie 2017.

Reprezentanţi ai partidelor separatiste catalane PDeCAT şi ERC au boicotat, de altfel, aniversarea Constituţiei şi nu au intrat în hemiciclu pentru a asista la discursul regelui.

Felipe al VI-lea este foarte criticat în Catalonia, mai ales în urma discursului său ferm faţă de separatişti pe care l-a susţinut în timpul crizei, toamna trecută.

Membrii Partidului Podemos (stânga radicală) au purtat joi o insignă ”republicană” la rever (violet şi în formă de chip de femeie), pentru a-şi exprima astfel opoziţia faţă de monarhie şi nu au aplaudat împreună cu ceilalţi parlamentari.

În acest context, Pedro Sanchez a apărat marţi, într-un interviu acordat cotidianului El Pais, monarhia parlamentară, care constituie, în opinia sa, ”cheia de boltă a unui mare consens constituţional creat în 1978 şi care”, şi-a exprimat el speranţa, ”va dura”.

”Felipe al VI-lea este un rege al vremii sale, un rege care apără egalitatea între sexe, angajamentul Spaniei în lupta împotriva modificărilor climatice, drepturile muncitorilor şi care o mare sensibilitate faţă de chestiunea catalană şi diversitatea ţării noastre, chiar dacă numeroşi separatişti catalani l-au criticat”, a declarat el.

Felipe al VI-lea a subliniat joi că această Constituţie este necesar să fie o trambulină a ”unei Spanii de anvangardă modernă şi reînnoită, o Spanie deschisă schimbărilor pe care societatea noastră le merită”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.