Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laboratorul din Wuhan a solicitat oferte pentru reparații majore ale sistemelor de siguranță, cu câteva luni înaintea epidemiei Covid-19

Twitter
wuhan laborator

Cu câteva luni înainte de izbucnirea epidemiei Covid-19, Laboratorul Național de Biosiguranță din Wuhan a solicitat oferte pentru reparații majore ale sistemelor de siguranță și de tratare a deșeurilor în unele unități de cercetare care funcționau de mai puțin de 2 ani, potrivit unui nou raport al Congresului cu privire la originile pandemiei, obținut de Fox News.

„O astfel de reparație semnificativă, atât de curând după ce instalația a fost pusă în funcțiune, pare neobișnuită”, se arată în raportul republican al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei. Proiectele pentru dezinfecția aerului, tratearea deșeurilor periculoase și sistemele centrale de aer condiționat, „toate ridică întrebări cu privire la cât de bine funcționau aceste sisteme în lunile anterioare izbucnirii Covid-19”.

Adevăratul motiv pentru demararea achizițiilor este neclar, la fel și când sau dacă lucrarea a fost inițiată. Noile informații adaugă un alt element circumstanțial la argumentul controversat conform căruia pandemia a început într-un laborator din Wuhan, incluzând un comportament suspect din partea guvernului chinez.

Cu doar câteva săptămâni înainte de termenul limită al președintelui Biden pentru revizuirea ansamblului de informații legate de originile pandemiei, republicanii vor publica cel mai detaliat caz de până acum, susținând că cercetătorii din Wuhan ar fi putut manipula genetic virusul și că „preponderența dovezilor sugerează că SARS-CoV-2 a fost eliberat accidental dintr-un laborator al Institutului de Virusologie din Wuhan (WIV)”.

Investigații împiedicate

În ultimele câteva luni, mai mulți experți în sănătate publică, oameni de știință și oficiali guvernamentali au solicitat o investigație cu privire la o posibilă scurgere de laborator. Ei au solicitat o anchetă aprofundată, independentă, cu privire la originile pandemiei, deși Partidul Comunist Chinez a refuzat accesul.

Fără cooperare din partea chinezilor, există un scepticism semnificativ cu privire la faptul că investigațiile guvernului SUA vor oferi o narațiune concretă a modului în care a apărut pandemia. În afară de revizuirea în curs a administrației Biden, Departamentul de Stat, sub administrația anterioară, a publicat un raport declasificat cu câteva zile înainte de a ieși din funcție. La acea vreme, a oferit cea mai detaliată demonstrație conform căreia coronavirusul s-a scurs dintr-un laborator.

Epidemia a pornit cu câteva luni înainte

Folosind anunțurile de proiect publicate pe site-ul de achiziții publice al guvernului chinez, împreună cu alte date, interviuri cu foști oficiali ai administrației și oameni de știință, lucrări de cercetare și rapoarte de presă internaționale, republicanii din Comisia pentru afaceri externe și- au construit argumentul pe o cronologie care susține că virusul a scăpat de Institutul de Virologie Wuhan „cu ceva timp înainte de 12 septembrie 2019”.

În acea zi, Universitatea Wuhan, la aproximativ un kilometru de sediul central al WIV, a emis un aviz pentru inspecții de laborator. Câteva ore mai târziu, baza de date a secvențelor virale WIV a dispărut de pe internet. Mai târziu în acea seară, institutul a publicat un anunț prin care solicita oferte pentru „servicii de securitate” la laborator.

Citând mărturia „unui fost înalt oficial american”, raportul susține că generalul-maior Chen Wei, expert în biologie și apărare a armelor chimice, a preluat controlul laboratorului de nivel 4 de biosecuritate al Institutului Wuhan la sfârșitul anului 2019. Mișcarea demonstrează că Partidul Comunist Chinez (PCC), „a fost îngrijorat de ce se întâmplă acolo, pe măsură ce se răspândeau știri despre virus”, potrivit raportului. „Dacă a preluat controlul la finalul lui 2019, însemnă că PCC știa despre virus și că focarul a pornit mai devreme”.

Imaginile din satelit ale orașului Wuhan în septembrie și octombrie 2019 arătau o creștere semnificativă a vizitelor la spital și a căutărilor pe internet legate de simptomele Covid-19. Raportul susține, de asemenea, că datele cartografice sugerează că cercetătorii laboratorului au folosit probabil autobuze de transfer și metroul orașului pentru naveta zilnică, răspândind virusul în tot orașul.

Eveniment cu mii de cetățeni din toată lumea

În octombrie, Wuhan a găzduit Jocurile Mondiale Militare din 2019, care au atras mii de cadre militare pentru a concura la evenimente de tip olimpic. Rapoartele de presă internaționale citează sportivi care susțin că evenimentele au avut loc fără spectatori și că Wuhan era un „oraș fantomă”. Sportivi din mai multe țări s-au plâns de simptome asemănătoare Covid și patru țări care au trimis sportivi au confirmat prezența SARS-Cov-2 în noiembrie și decembrie 2019, înainte ca focarul să devină public.

Raportul republican citează, de asemenea, o disertație din 2017 a unui doctorand care în prezent lucrează la WIV, care susținea că coronavirusurile ar putea fi manipulate fără a lăsa urme. De asemenea, au intervievat „oameni de știință și actuali și foști oficiali guvernamentali americani” care au pus la îndoială ideea conform căreia virusul s-a dezvoltat în mod natural, din cauza naturii sale extrem de infecțioase, a lipsei gazdei intermediare și a atașării sale extrem de eficiente la receptorul ACE2 uman.

Unii oameni de știință susțin că este nevoie de ani de zile pentru a determina originea virusului. Ei citează Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), care a fost descoperit pentru prima dată în 2003. În același an, cercetătorii au descoperit gazda intermediară, deși a durat până în 2017 pentru a-i urmări originea la lilieci.

Cazuri identificate înainte de comunicarea oficială

Pe 27 februarie 2020, Health Times a publicat un interviu cu Yu Chuanhua, vicepreședintele societății de statistică din domeniul sănătății din Hubei, care a compilat o bază de date cu cazuri Covid-19 confirmate. El a citat un pacient care s-a îmbolnăvit pe 29 septembrie și că „Au existat două cazuri în noiembrie, iar momentul debutului a fost 14 noiembrie și 21 noiembrie 2019”.

„Înainte ca interviul să fie publicat, pe 27 februarie, Yu a sunat reporterul și a încercat să retragă informațiile referitoare la cei doi pacienți bolnavi în noiembrie. Probabil că acest lucru a fost făcut pentru a se conforma ordinului oficialilor din China, care a fost emis cu două zile înainte, „conform raportului congresului”.

Într-un e-mail din ianuarie 2021, Dr. Shi Zheng-li, un om de știință senior la Institutul de Virusologie din Wuhan, a fost întrebată despre dispariția bazei de date publice a laboratorului de pe internet. Shi „a dat mai multe răspunsuri contradictorii” cu privire la motivul pentru care baza de date a fost eliminată. „Nu voi răspunde la nicio întrebare, curiozitatea dvs. se bazează pe conspirația conform căreia virusul este „creat de om sau a fost scăpat din laborator.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.