Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Lăcomie pură și mortală' - Compania Moderna, criticată dur pentru scumpirea cu 400% a vaccinului anti-COVID

Moderna are în vedere creșterea prețului vaccinului său COVID-19 cu peste 400% - de la 26 de dolari pe doză la 110-130 de dolari pe doză - potrivit unor informații publicate de Wall Street Journal.

Planul, dacă se va realiza, ar fi egal cu creșterea de preț anunțată anterior pentru vaccinul rival COVID-19 al Pfizer-BioNTech.

The Journal a vorbit cu directorul general al Moderna, Stephane Bancel, în cadrul conferinței JP Morgan Healthcare Conference din San Francisco, luni, care a spus despre creșterea de 400% a prețului: "Aș crede că acest tip de preț este în concordanță cu valoarea".

Până acum, vaccinurile COVID-19 pe bază de ARNm de la Moderna și Pfizer-BioNTech au fost achiziționate de guvern și oferite gratuit americanilor. În cel mai recent contract federal din iulie, vaccinul de rapel actualizat de la Moderna a costat guvernul 26 de dolari pe doză, față de 15-16 dolari pe doză în contractele de furnizare anterioare, notează Journal. În mod similar, guvernul a plătit puțin peste 30 de dolari pe doză pentru vaccinul Pfizer-BioNTech în vara anului trecut, față de 19,50 de dolari pe doză în contractele din 2020.

Dar acum că guvernul federal se retrage de la distribuirea vaccinurilor, producătorii lor se îndreaptă spre piața comercială - cu ajustări de preț. Analiștii financiari anticipaseră anterior că Pfizer va stabili prețul comercial pentru vaccinul său la doar 50 de dolari pe doză, dar au fost luați prin surprindere în octombrie, când Pfizer a anunțat planurile unui preț între 110 și 130 de dolari. Analiștii au anticipat atunci că prețul practicat de Pfizer va împinge Moderna și alți producători de vaccinuri să urmeze exemplul, ceea ce pare să se întâmple acum.

Legislatorii au atacat deja Pfizer pentru această creștere abruptă. Într-o scrisoare trimisă luna trecută directorului general al Pfizer, Albert Bourla, senatorii Elizabeth Warren (D-Mass.) și Peter Welch (D-Vt.) au calificat majorarea de preț drept "lăcomie pură și mortală" și au acuzat compania de "profituri necuviincioase".

"Vă îndemnăm să renunțați la creșterile de preț propuse și să vă asigurați că vaccinurile COVID-19 au un preț rezonabil și sunt accesibile oamenilor din Statele Unite", au scris aceștia.

Dezvăluirea că Moderna ar putea egala creșterea de preț a Pfizer vine la doar o zi după ce Moderna a anunțat că vânzările sale de vaccinuri COVID-19 în 2022 au totalizat aproximativ 18,4 miliarde de dolari.

"Intrăm în 2023 într-o poziție excelentă, cu un impuls semnificativ în întreaga noastră linie clinică, o echipă extrem de energizată și un bilanț puternic de peste 18 miliarde de dolari în numerar și echivalente de numerar", a declarat luni Bancel de la Moderna într-un comunicat de presă.

Moderna a mai precizat în comunicat că se așteaptă să realizeze vânzări de vaccin COVID-19 în valoare de cel puțin 5 miliarde de dolari în 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.