DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Landul german Renania de Nord-Westfalia declară urgență financiară din cauza crizei energetice

capital.com
economie germania

Guvernul landului Renania de Nord-Westfalia (NRW) vrea să lupte împotriva crizei energetice cu cinci miliarde de euro - și trebuie să contracteze noi datorii pentru a face acest lucru, informează WDR.

Cu doar câteva zile în urmă, Curtea de Conturi din NRW a acuzat guvernul landului că a planificat un buget "neconstituțional" pentru 2023. Marți a venit reacția la acest lucru: pentru a combate criza energetică, vor fi contractate noi datorii în valoare de până la cinci miliarde de euro. Această decizie a fost luată de cabinetul de stat din Düsseldorf.

"Situație de urgență excepțională" din cauza războiului din Ucraina

Pentru a putea prelua noua datorie, statul va invoca o "situație de urgență excepțională" din cauza consecințelor războiului din Ucraina. Aceasta este o condiție prealabilă pentru ca NRW să se poată împrumuta în conformitate cu regulile de frânare a datoriei.

Cu noul plan de îndatorare, guvernul statului modifică proiectul de buget pentru 2023 pentru a doua oară în cadrul procesului de consultare în curs. În urma acordului dintre guvernul federal și cel al landurilor cu privire la un al treilea pachet de ajutor, ministrul de finanțe Marcus Optendrenk (CDU) a reprogramat bugetul pentru prima dată la începutul lunii noiembrie.

Pentru a-și putea alimenta propriul pachet de ajutor al NRW împotriva crizei energetice, acesta a dorit să ia 3,5 miliarde de euro în împrumuturi deja contractate, dar încă necheltuite, din fondul de salvare Corona al statului.

Avertisment clar din partea Curții de Conturi

La vremea respectivă, Optendrenk a vorbit despre realocarea datoriilor "vechi". Dar biroul de audit al statului a pus bețe în roate ministrului de finanțe. Într-o declarație oficială de săptămâna trecută, auditorii supremi au fost clari: ei consideră că această realocare a împrumuturilor Corona pentru combaterea crizei energetice este "neconstituțională". Potrivit comunicatului, realocarea încalcă cerința ca împrumuturile să fie cheltuite doar pentru ceea ce au fost contractate.

Situația economică proastă ca motiv

Așa că acum trebuie găsit un nou fond de salvare. Potrivit rapoartelor, guvernul de stat nu împărtășește preocupările Curții de Conturi. Dar nu vrea să riște niciun litigiu juridic în această criză. Partidele de opoziție SPD și FDP luaseră deja în considerare plângeri constituționale.

Guvernul landului își justifică redresarea, acum finalizată, în favoarea unor noi datorii pentru fondul de salvare a energiei prin dezvoltarea economică extrem de slabă din NRW. "Ne aflăm într-o recesiune care va dura până în 2023", a explicat ministrul de Finanțe Optendrenk. NRW este deosebit de afectată de creșterea costurilor energiei, a spus el, deoarece multe industrii energo-intensive sunt situate în regiunile Rin și Ruhr.

În urmă cu câteva săptămâni, institutul de cercetare economică Ifo, cu sediul la München, a estimat creșterea economică pentru NRW în trimestrul al treilea la minus 2,8% - cea mai slabă valoare dintr-o comparație între landurile federale. În afară de NRW, doar Bremen și Saxonia-Anhalt au menționat până acum o situație de criză în planurile lor bugetare. Până acum, guvernul federal a evitat să facă acest lucru.

Opoziție: prestidigitație

Opoziția ia act de recenta redresare bugetară a guvernului landului. Urgența economică era deja evidentă cu multe săptămâni în urmă, explică liderul grupului parlamentar SPD, Thomas Kutschaty. Guvernul de stat a încercat o manevră de prestidigitație prin salvarea Corona din motive pur ideologice. Pe de o parte, pentru a nu fi nevoit să recunoască urgența financiară. Iar pe de altă parte, pentru a ascunde faptul că noi împrumuturi erau necesare pentru a depăși criza energetică.

Această abordare a dus acum la o "aterizare forțată constituțională". Cu toate acestea, Kutschaty a anunțat că va susține "schimbarea agitată" în interesul cetățenilor. El se așteaptă să aibă un cuvânt mai greu de spus în ceea ce privește utilizarea fondurilor decât a fost cazul, potrivit relatării sale, în cazul utilizării banilor din fondul de salvare Corona.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.