Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laptele fără grăsimi pentru nou născuţi, o greşeală, spun cercetării care arată că laptele gras ajută la dezvoltare

Sanador
nou-nascuti spital

Rezultatele unui studiu clinic realizat de cercetătorii de la Universitatea din Kansas publicat în “Journal of Pediatrics” arată că sugarii care consumă formula care conține membrană globulară de grăsime din lapte (MFGM) au un scor mai mare în testele de dezvoltare cognitivă, a limbajului și motorie decât sugarii care consumă o formulă pe bază de lapte care nu conținea MFGM, potrivit 360MEDICAL.ro.

Membrana globulară de grăsime este un strat complex care în mod normal înconjoară grăsimea în lapte și conține substanțe nutritive și care până acum era îndepărtată din majoritatea formulelor lactate pentru sugari deoarece în formula omogenizata aceste legături sunt rupte.

Conform cercetătorilor, formula de lapte pentru sugari care păstrează intactă membrana globulară de grăsime este mai apropiată de compoziția bioactivă a laptelui uman.

“Laptele normal, inclusiv laptele uman, este compus din picături de grăsime, care sunt înconjurate de o membrană care conține substanțe nutritive potențial importante, inclusiv proteine, zaharuri și lipide”, a declarat co-autorul studiului John Colombo, director al Life Span Institute de la Universitatea din Kansas, citat de sciencedaily.com.

Pentru a realiza noua cercetare, autorii au analizat 451 de sugari înscriși într-un studiu clinic controlat multicentric, personalizat, realizat în 2014 și 2015, în China. Dintre aceștia, 291 au finalizat studiul. Bebelușii participanți au fost evaluați folosind scala Bayley a dezvoltării sugarului, ediția a treia, un test utilizat frecvent în neurodezvoltare.

În urma analizei, rezultatele studiului clinic au atestat că sugarii care au primit formula cu MFGM bovină adăugată și lactoferină bovină au avut scoruri de dezvoltare mai mari de la vârsta de 4 până la 9 luni, un profil de neurodezolvtare accelerat la vârsta de 1 an, o îmbunătățire a atenției susținute la 1 an și unele rezultate lingvistice îmbunătățite la 18 luni.

Totodată, dezvoltarea metabolică a sugarilor nu a fost afectată de formula adăugată de MFGM, iar sugarii care au primit formula MFGM au avut semnificativ mai puține probleme adverse gastrointestinale și respiratorii asociate până la vârsta de 18 luni, se mai arată în concluziile cercetării.

Cercetarea a fost sponsorizată de producătorul de lapte praf Mead Johnson Nutrition.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.