Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laszlo Borbely a condus a cincea întâlnire regională a revizuirii Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României

Laszlo Borbely

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, consilierul de stat Laszlo Borbely, a prezidat, marţi, seminarul regional "Împreună pentru dezvoltarea durabilă", eveniment desfăşurat la Călăraşi la care au participat reprezentanţii instituţiilor publice locale şi a societăţii civile din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia. Potrivit unui comunicat al Executivului, este a cincea întâlnire regională pe această temă, obiectivul reuniunilor fiind consultarea şi dialogul cu toate părţile interesate de procesul revizuirii Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României, conform Agerpres.

"Se discută despre educaţie durabilă, sănătate durabilă, prevenţie, infrastructură, obiective şi probleme comune atât la nivel regional cât şi naţional", precizează sursa citată.

În cadrul dezbaterii, se arată în comunicat, au fost oferite precizări despre ce reprezintă dezvoltarea durabilă, ce presupune agenda 2030, cum poate Departamentul să colaboreze cu instituţiile publice deconcentrate şi cum pot transmite aceştia mesajele dezvoltării durabile în teritoriu pentru cetăţeni.

"Mesajul principal pe care eu îmi doresc să-l diseminez cu precădere, în fiecare regiune, şi de la care îmi doresc să primesc feedback-uri şi să culeg cât mai multe informaţii relevante pentru un viitor plan de acţiune, după revizuirea strategiei, este acela legat de sănătate şi educaţie. Desigur, vorbim de Agenda 2030, un document adoptat de ONU şi 17 obiective ale dezvoltării durabile, 169 de ţinte. Toate din acestea ar putea însemna o prioritate, dar esenţiale sunt educaţia şi sănătatea. Dacă există o educaţie care să pregătească generaţiile viitoare şi care să activeze ca experţi pe diferite paliere, abia atunci putem vorbi de dezvoltare durabilă. La fel este şi cu sănătatea, ce putem face dacă aceasta nu există, cum putem noi să evoluăm, ca societate, dacă speranţa de viaţă este din ce în ce mai scăzută, dacă nu suntem familiarizaţi cu termenul de prevenţie...etc", a declarat Laszlo Borbely citat în comunicat.

Oficialul guvernamental a subliniat că trebuie începută construcţia sustenabilităţii pe "un fundament real şi prioritar".

"Suntem oameni responsabili, trebuie să începem să construim sustenabilitatea pe un fundament real şi prioritar. Vorbim despre cifre, situaţia actuală care nu este îmbucurătoare, dar acesta este obiectivul dezvoltării durabile, să o îmbunătăţim '', a declarat Laszlo Borbely.

Conform comunicatului, reprezentanţii instituţiilor publice deconcentrate s-au arătat interesaţi de iniţiativa Departamentului şi "sunt de părere că este nevoie de o strategie de lungă durată la nivel de structuri instituţionale şi mai ales, de o atentă monitorizare a strategiei pentru ca aceasta să aibă rezultate cuantificabile".

De asemenea, în cadrul evenimentului s-au dezbătut subiecte legate de dezvoltarea durabilă în regiunea Sud - Muntenia în contextul dezvoltării regionale, rolul autorităţilor locale în dezvoltare durabilă şi conceptul smart city, muncă decentă şi creştere economică prin antreprenoriat social, afaceri locale pentru obiective globale, dezvoltarea durabilă în România - rolul educaţiei, descreşterea - noua paradigmă a sustenabilităţii, dar şi abordările teritoriale ale dezvoltării durabile, răspunsul uman la situaţia de risc.

La evenimentul organizat la Consiliul judeţean Călăraşi au fost prezenţi prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, primari, conducători ai instituţiilor deconcentrate din regiunea Sud-Muntenia, reprezentanţi ai societăţii civile şi mediul academic.

Evenimentul a fost organizat cu susţinerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud - Muntenia. Dezbaterea face parte dintr-o serie de întâlniri regionale pe care Departamentul şi-a propus să le organizeze în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.