Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laszlo Tokes, DISCURS EXTREM la consiliul PPMT: 'Programa autonomiei, prioritate ABSOLUTĂ'

LASZLO TOKES - CONFERINTA

Europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele onorific al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că proiectul autonomiei constituie prioritatea absolută a PPMT, acesta fiind cel mai important mesaj al său la Congresul PPMT din cursul zilei de sâmbătă, conform Agerpres.

Citește și: CUTREMUR după decizia lui Tudorel Toader: Victor Ciutacu, Dan Andronic, Radu Tudor și Emilia Șercan au EXPLODAT la adresa ministrului Justiției

"Avem foarte multe tendinţe politice nesănătoase, venind atât din Bucureşti, cât şi din Bruxelles, dar şi din partea partidului extremist UDMR, care nu suportă pluralitatea politică şi în realitate nu susţine ideea, programa autonomiei care constituie prioritatea absolută a programului Partidului Popular Maghiar, respectiv a Consiliului Naţional Maghiar cu care este în strâns parteneriat. Nu ar trebui să ne aplecăm oportunismului şi în tot cazul trebuie să ne ţinem pe linia acestui program autonomist, primul şi cel mai important mesaj al meu", a subliniat Tokes.

Acesta şi-a manifestat speranţa că după acest congres se va întări conducerea PPMT-ului şi vor avea mai mult succes în organizarea alegerilor de anul viitor.

"Conform relaţiilor noi în viaţa politică internă a maghiarilor, sper că vom reuşi să avansăm în privinţa alegerilor din anul viitor. Din păcate, anul acesta nu am reuşit să ne unim forţele cu celelalte partide maghiare şi din cauza aceasta mi-e frică că nu vom reuşi să obţinem cele trei mandate ale comunităţii maghiare din România" a declarat Tokes.

În jur de 170 de delegaţi participă sâmbătă la cel de-al VI-lea Congres al Delegaţilor PPMT, în sala de concerte a Filarmonicii de Stat, avându-i ca invitaţi pe Sven Knoll, deputat în Parlamentul Provincial Sud-tirolez (Landtag) şi Cristian Kollmann, membru în Comitetul Director al partidului Libertatea Sud-Tiroleză (Süd-Tiroler Freiheit, SF).

Cei doi invitaţi, alături de preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, au participat la o conferinţă de presă în care şi-au împărtăşit din experienţa obţinerii autonomiei Tirolului de sud.

"Noi nu avem cetăţenie austriacă, motiv pentru care vă invidiem că aţi obţinut cetăţenia maghiară pentru etnicii din Transilvania", a spus Cristian Kollmann.

Potrivit lui Szilagyi, atât PPMT, cât şi partidul Libertatea Sud-tiroleză, sunt membri deplini în Alianţa Liber Europeană (European Free Alliance - EFA), partidul european al mişcărilor regionaliste şi autonomiste din Europa.

"Ne-am văzut acum două săptămâni la Bruxelles, când EFA şi-a organizat congresul. Noi luptăm pentru autodeterminare, pentru acele forme de autonomie care şi-au consacrat viabilitatea în Occident, iar ei luptă pentru a obţine acel model de cetăţenie care este deja de mulţi ani implementat şi în România şi în Ungaria. Acest lucru ne dă o simetrie interesantă, fiindcă ce este autonomia în Tiroul de sud este de fapt modelul cetăţeniei în România şi în Ungaria," a declarat Szilagyi Zsolt.

Prin cunoaşterea altor situaţii, a spus el, se câştigă poate inspiraţie, însă fiecare situaţie este diferită.

"Soluţia propusă de noi este una paşnică, democratică, în interesul României şi desigur în interesul comunităţii noastre. Cooperarea internaţională de fapt respectă şi reflectă diversitatea europeană" a precizat, pentru AGERPRES, Szilagyi Zsolt.

Lucrările congresului vor cuprinde cuvinte de salut şi mesaje, darea de seamă a actualului preşedinte şi dările de seamă ale organismelor interne ale partidului, cu alegerea noii conduceri, modificarea statului şi a regulamentului de funcţionare. Pentru şefia PPMT s-au înscris cinci candidaţi: Szilagyi Zsolt, Toro T. Tibor (fost lider PPMT), Csomortanyi Istvan (liderul PPMT Bihor), Soos Sandor (fost preşedinte al organizaţiei Cluj) şi Nagy Pal (preşedintele organizaţiei din Harghita).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.