Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LAUDE pentru Viorica Dăncilă de la Boiko Borisov: Sunt foarte mândru de elitele politice din Balcani, nu îmi amintesc să mai fi avut elite atât de responsabile

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam  Viorica Dăncilă Aleksandar Vucic Alexis Tsipras Boiko Borisov

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, marţi, că existenţa în continuare a formatului cvadrilateral Bulgaria - România - Grecia - Serbia reprezintă un semn clar că acesta a fost unul constructiv, productiv, precizând că doreşte realizarea pe mai departe a unor proiecte care să conducă la dezvoltarea celor patru ţări.

Premierii român, bulgar şi grec şi preşedintele Serbiei s-au întâlnit, marţi, la Palatul Victoria.

Citește și: Dragoș Pătraru ar putea fi „executat”! Anunțul făcut de realizator

"Aş spune că simplul fapt că acest format de cooperare continuă să existe este un semn clar al faptului că a fost un format constructiv, productiv şi dorim să menţionăm faptul că vrem să continuăm să realizăm lucruri ca să ne aducă tot mai aproape, nu să ne separe, vrem să avem parte de o infrastructură care să ne conecteze de Europa şi de restul lumii, vrem să creştem gradul de dezvoltare economică, să îmbunătăţim turismul şi să înregistrăm progrese în toate celelalte sectoare economice", a afirmat Borisov.

Şeful Executivului de la Sofia a menţionat că premierul român a propus o serie de proiecte "foarte importante", unul dintre acestea constând într-un nou pod peste Dunăre la Ruse.

Citește și: Dezastru pentru H&M! De peste 40 de ani nu s-a întâmplat asta

"De asemenea, am menţionat posibilitatea de construire a unei autostrăzi care să ne conecteze capitalele, de asemenea conectarea portului Salonic cu porturile din Bulgaria şi din România, îmbunătăţirea conectivităţii cu Belgradul, cu Bratislava, cu Skopje. Grecia şi Serbia s-au implicat, de asemenea, în această iniţiativă de îmbunătăţire a conectivităţii la nivel regional cu Pristina", a spus Borisov.

Premierul bulgar a subliniat şi importanţa problematicilor legate de Balcanii Occidentali.

Citește și: Noi informații despre trecerea la euro! Precizările premierului Viorica Dăncilă

"Sunt foarte mândru de elitele politicii din Balcani de la ora actuală, pentru că nu îmi amintesc să mai fi avut altădată în istorie elite atât de responsabile în ţările din Balcani şi cred că realizăm cu toţii că suntem acum parte a familiei europene şi nu există nicio alternativă la perspectiva europeană pentru Balcanii Occidentali. Vom continua în acest format cvadripartit, la sfârşitul lunii iunie, probabil, ne vom reîntâlni, după care va urma întâlnirea în formatul 16+1 în luna iulie", a spus Borisov.

La rândul său, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, a spus că regiunea Balcanilor s-a confrutat dintotdeauna cu provocări serioase, generând multe probleme la nivel înalt.

Citește și: Reproșuri dure aduse președintelui Klaus Iohannis! Ieșire explozivă a Olguței Vasilescu, pe tema salariilor

"Sunt foarte încântat să mă aflu azi la Bucureşti. Putem vedea că toate aceste relaţii şi discuţii, această iniţiativă a întâlnirii în acest format al acestor ţări, trei dintre ele membre UE, constatăm că este o iniţiativă foarte solidă. Scopul acesteia este să cooperăm pentru a putea asigura pacea, stabilitatea în regiunea noastră. Balcanii reprezintă o zonă care s-a confruntat dintotdeauna cu provocări serioase. O regiune care a generat o serie întreagă de probleme la nivel înalt, dar este şi o zonă promiţătoare. Suntem aici ca să facem faţă acestor provocări. Este important să putem menţine această cooperare. Scopul pe care îl avem este să dezvoltăm regiunea şi să transformăm această cooperare într-o iniţiativă permanentă. Este o viziune mai veche care ni s-a oferit de-a lungul timpului, dar astăzi devine mai importantă ca oricând”, a declarat premierul Greciei.

De asemenea, Viorica Dincilă a apreciat prezenta la Bucureşti a oficialilor celor trei ţări, adăugând că reuniunea cvadrilaterală reprezintă o oportunitatea pentru consolidarea dialogului şi cooperării în regiunea sud-est europeană.

Citește și: S-a aflat! Ce se va întâmpla cu miile de români care lucrează la ArcelorMittal, în cazul în care combinatul va fi vândut

"Apreciez rolul Serbiei ca factor de stabilitate în Balcanii de Vest şi contribuţia pozitivă în procesul de cooperare şi reconciliere şi îi asigur de tot sprijinul nostru în procesul de negociere pentru aderarea la UE. Salut prezenţa prim-ministrului Borisov la această întrevedere şi îl reasigur de spirjinul nostru pentru obiectivele preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, în care Balcanii de Vest au un rol esenţial. Îmi face, de asemenea, o deosebită plăcere să îl avem oasepte astăzi, la Bucurşti, pentru prima oară, pe prim-ministrul Tsipras. Grecia este un partener cheie pentru România în regiune şi dorim să impulsionăm colaborarea noastră pe plan bilateral, regional şi european. Acest format de consultări oferă o bună oportunitate pentru consolidarea dialogului şi identificarea modalităţilor de cooperare în regiunea sud-est europeană”, a spus Dăncilă.

Următoarea întâlnire în acelaşi format va avea loc la sfârşitul lunii iunie, în Grecia.

Citește și: Amenzi draconice pentru hărțuire stradală! Proiectul de lege care va încerca să împiedice această faptă

.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.