Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruța Kovesi a dat lovitura: Ce a primit șefa DNA

KOVESI

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a fost desemnată câştigătoarea premiului Europeanul Anului 2016, oferit de Reader's Digest, distincţie care recunoaşte "lupta curajoasă şi susţinută împotriva corupţiei la nivel înalt".

Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, este a doua oară când un român câştigă acest premiu.

Citește și: Gigi Becali, probleme mari: Va fi DUS CU MANDAT

"Distincţia recunoaşte lupta curajoasă şi susţinută a Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA din România, împotriva corupţiei la nivel înalt. În calitate de şefă a agenţiei în fruntea căreia a fost numită în mai 2013, a trimis în judecată un fost prim-ministru şi a pus sub acuzaţie zeci de parlamentari, judecători şi magnaţi ai afacerilor. (...) Este a doua oară când un român câştigă acest premiu; în anul 2010, l-a primit Iana Matei, preşedintele fundaţiei Reaching Out Romania, pentru ajutorul acordat victimelor traficului de persoane. Laura Codruţa Kovesi reprezintă un alt exemplu remarcabil al valorilor pe care Reader's Digest le promovează", precizează comunicatul transmis de Tarsago România.

Citește și: Reacția lui Gigi Becali: Nu depun mărturie nici dacă îmi taie capul

Sursa citată precizează că, în fiecare an, editorii Reader's Digest din Europa nominalizează mai mulţi europeni care au avut o influenţă majoră asupra unei probleme contemporane presante şi care au făcut, prin rezultatele lor, ca lumea să fie un loc mai bun pentru semenii lor.

"Numărul de februarie al tuturor ediţiilor europene ale revistei Reader's Digest, a cărei ediţie românească este deţinută de Tarsago România, include un profil detaliat al Laurei Codruţa Kovesi, semnat de Andrew Higgins, jurnalist la The New York Times. Acesta prezintă modul în care fosta jucătoare de baschet şi studentă la Drept, care şi-a urmat tatăl în cariera de procuror, a declanşat cel mai mare cutremur politic care a zguduit România de la căderea comunismului, în 1989", se spune în comunicat.

Citește și: Austria renunță la Schengen: Explicațiile oferite de la Viena
Conform sursei citate, în articol se precizează că, în primele nouă luni ale anului trecut, DNA a dus acuzaţii de corupţie împotriva a peste 800 de persoane.

"Printre cei puşi sub acuzare, în anul 2015, de DNA se numără patru miniştri, zece primari ai unor oraşe mari, nouă preşedinţi de consilii regionale şi 14 foşti sau actuali membri ai Parlamentului. Un raport al Comisiei Europene a elogiat agenţia condusă de Laura Codruţa Kovesi pentru "rezultatele sale neîntrerupte" în lupta împotriva corupţiei din România", subliniază comunicatul.

Citește și: Ce a decis România să le facă celor 60 de imigranți care au trecut ilegal frontiera / VIDEO
De asemenea, se menţionează că, în prezent, aproape 120 de procurori lucrează la peste 6.000 de cazuri de corupţie, în jur de 90 la sută dintre procese încheindu-se cu o condamnare.

În articol este citat şi un sondaj realizat de INSCOP Research în septembrie 2015, conform căruia 61% dintre români au declarat că au încredere în DNA, sub conducerea Laurei Codruţa Kovesi, în timp ce doar 12% aveau încredere în Parlament.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, începutul sfârșitului

De la lansarea acestui premiu unic, în urmă cu 21 de ani, revista a omagiat oameni care, fără a fi celebrităţi, s-au dedicat unor campanii umanitare privind probleme ca violul, tortura, traficul de persoane, HIV/SIDA şi drepturile femeilor, dar şi personalităţi care au reuşit să aibă o influenţă pozitivă asupra societăţii din care fac parte.

Câştigătorii din anii trecuţi sunt: 2015 - Felix Finkbeiner (campanie globală de plantare a copacilor); 2014 - Thomas Minder (reducerea exceselor corporaţiilor elveţiene), 2013 - Agnieszka Romanzewska-Guzy (libertatea presei în Belarus); 2012 - Isabel Jonet (campanie pentru băncile de alimente); 2011 - Monika Hauser (ajutor pentru victimele violului în timpul războiului); 2010 - Iana Matei (sprijin pentru victimele traficului de persoane); 2009 - Joachim Franz (ciclist care militează împotriva HIV/SIDA); 2008 - Maria Nowak (microfinanţări în sprijinul celor nevoiaşi); 2007 - dr. Ruedi Luthy (clinici pentru victimele provocate de SIDA în Zimbabwe); 2006 - Ayaan Hirsi Ali (luptă pentru drepturile femeilor musulmane); 2005 - Leonid Roshal (medic care a intervenit în timpul masacrului din Beslan); 2004 - Peter Eigen (fondatorul organizaţiei Transparency Internaţional); 2003 - Simon Panek (fondatorul organizaţiei People în Need); 2002 - Eva Joly (politician şi judecător în cazul Elf-Aquitaine); 2001 - Linus Benedict Torvalds (inventatorul sistemului de operare Linux); 2000 - Paul van Buitenen (a dezvăluit corupţia din cadrul Comisiei Europene).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.