Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruța Kovesi, PRIMA DEZLĂNȚUIRE în calitate de șefă a EPPO: Slovenia e acuzată că SUBMINEAZĂ încrederea în fondurile UE

Inquam Photos - George Călin
Inquam Laura Codruța Kovesi

Şefa noului Parchet European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi, a declarat joi că lipsa cooperării din partea autorităţilor slovene cu această instituţie ''subminează grav'' încrederea în gestiunea şi controlul fondurilor europene în Slovenia, ţară care la 1 iulie preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

''Lipsa evidentă de cooperare sinceră din partea autorităţilor slovene cu Parchetul European subminează grav încrederea în funcţionarea eficientă a sistemelor de gestiune şi control a fondurilor europene în Slovenia'', a transmis Kovesi într-un comunicat, cu cinci zile înainte ca instituţia pe care o conduce să-şi înceapă activitatea cu misiunea de a investiga delictele ce afectează bugetul UE.

Tot joi, ministrul sloven al justiţiei, Ljiljana Kozlovic, a demisionat în semn de protest faţă de decizia guvernului condus de premierul conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegaţi ai Sloveniei în cadrul EPPO.

Ljiljana Kozlovic, membră a formaţiunii centriste SMC, consideră că această decizie este nejustificată, în timp ce guvernul a manifestat îndoieli asupra imparţialităţii celor doi procurori, iar opoziţia crede că ei nu au fost pe placul premierului Jansa, care tocmai a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în care a fost acuzat inclusiv de autoritarism şi obstrucţionarea delegării procurorilor la EPPO.

Parchetul European ''poate iniţia operaţiuni fără procurori europeni delegaţi sloveni'', dar ''nu pot fi investigate eficient toate suspiciunile de fraudă fără procurori europeni delegaţi'', a explicat Laura Codruţa Kovesi.

Mai mult, adaugă ea, ''procurorii europeni delegaţi în Slovenia trebuie consideraţi o instanţă cheie în arhitectura globală care garantează supervizarea adecvată şi completă a organismelor responsabile cu gestiunea şi controlul fondurilor Uniunii''.

Procurorii delegaţi sunt însărcinaţi să desfăşoare în statele membre anchete şi urmărirea penală, în deplină independenţă faţă de autorităţile naţionale.

Parchetul condus de românca Laura Codruţa Kovesi şi al cărui sediu este la Luxemburg ar fi trebuit iniţial să-şi înceapă activitatea la sfârşitul anului 2020, dar întârzierile în desemnarea de către state a procurorilor lor delegaţi au afectat acest calendar. Două dintre cele 22 de state membre ale UE participante, Slovenia şi Finlanda, încă nu şi-au desemnat procurorii delegaţi în cadrul Parchetului European, a cărui activitate începe pe 1 iunie.

Noua instituţie are rolul de a investiga şi de a iniţia acţiuni de urmărire penală împotriva autorilor unor delicte ce afectează interesele financiare ale UE, cum ar fi cazurile de fraudă cu fonduri europene ce depăşesc suma de 10.000 de euro, fraude de TVA de peste 10 milioane de euro, fapte de corupţie şi spălare de bani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.