Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruța Kovesi, REPLICĂ FULGER după reacțiile la decizia CEDO: Sper ca hotărârea să reprezinte o reparație simbolică pentru magistrații hărțuiți

kovesi

Laura Codruța Kovesi vine cu noi reacții după decizia CEDO. Fosta şefă a DNA spune că hotărârea CEDO reprezintă o reparaţie simbolică pentru magistraţii hărţuiţi. De cealaltă parte, Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei, a declarat că el a propus demiterea, dar decizia a fost a preşedintelui României.

Citește și: Se întâmplă în România, în plină stare de urgență: un bărbat a fost UCIS în bătaie, într-un scandal cu bâte și topoare

Laura Codruţa Kovesi a reacţionat după decizia judecătorilor de la CEDO care i-au dat câştig de cauză: „Persoanele nu ar trebui să fie subiect al deciziilor Curţilor Constituţionale, ci doar principiile. Ceea ce stabileşte CEDO este că persoanele trebuie să aibă întotdeauna dreptul şi posibilitatea reală de a ataca o decizie de revocare în faţa unei instanţe de judecată”

Concret, CEDO a decis că dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare i-au fost încălcate fostei şefe a DNA atunci când a fost demisă.

Kovesi a avut un mesaj şi pentru magistraţii români: „Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparaţie simbolică pentru toţi magistraţii hărţuiţi în ultimii ani! Sper ca această decizie să dea curaj magistraţilor români! Pentru toţi cei care ne-au susţinut, pentru cei care au susţinut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidările şi hărţuirile la care au fost supuşi, astăzi este un moment important şi reamintesc ceea ce am spus în ziua revocării: să nu abandonăm! Sunt convinsă că a meritat, motiv pentru care spun din nou: NU abandonaţi!”.

De cealaltă parte, Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei, a declarat jurnaliştilor BZI că el doar a propus demiterea lui Kovesi, dar decizia a aparţinut preşedintelui.

„Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. După acest lucru, a fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al curţii. CCR a luat o decizie şi preşedinţele a revocat-o în baza acelei decizii. Decizia CCR a făcut ca preşedintele să semneze actul de demitere, nu propunerea mea”, a declarat Tudorel Toadel.

Statul român este obligat să ţină cont de decizia CEDO în hotărârile viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.